SAČUVAJMO STARE SORTE “CERNIK 2020.”: Stručno-edukativna manifestacija poznata i izvan granica Hrvatske

Datum objave: 27. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Članovi sve aktivnije Udruge vinogradara i voćara Cernik privode kraju pripreme za ovogodišnju razmjenu plemki starih sorti voća i sjemenja starih sorti povrća, kao i začinskog i ljekovitog bilja. Riječ je o jedinstvenoj, sve respektabilnijoj manifestaciji koja okuplja domaće i strane entuzijaste, znalce i stručnjake, amatere i hobiste što će potvrditi i ovogodišnje izdanje zakazano za subotu, 29. veljače. Cerničani vas očekuju s dobrodošlicom!

Zahvaljujući entuzijazmu i angažmanu članova lokalne Udruge vinogradara i voćara, Cernik je, posljednjih godina, diljem Hrvatske, pa i izvan nje, postao prepoznatljiv kao mjesto u kojem se, s puno stručnosti, znanja i ljubavi, čuvaju stare sorte voća, sjemenja starih sorti povrća, te začinskog i ljekovitog bilja. Potvrdit će to i ovogodišnja razmjena plemki, jedinstvena stručno-edukativna manifestacija koju je prošle godine posjetilo 50-ak domaćih i stranih izlagača-voćara, stručnjaka i znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine , Njemačke, Slovenije, Mađarske i Srbije. S približavanjem proljeća, stiglo je i vrijeme za novo, ovogodišnje izdanje “priče”pokrenute prije pet godina, zakazano za subotu, 29.veljače, u prijepodnevnim satima.

Uz priliku za razmjenu iskustava kao i razmjenu plemki i sjemenja, jer, riječ je o sortama koje su puno otpornije od onih novih, ne traže puno njege ni kemijsku zaštitu, manifestacija će i ove godine ponuditi niz korisnih stručnih predavanja-iskusnih znalaca s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, poljoprivrednog instituta iz Osijeka, te Ministarstva poljoprivrede. Znajući kako je riječ o događaju s turističkim potencijalom, pokrovitelji razmjene voćnih plemki i sjemenja povrća su Općina Cernik i Hrvatske šume, a vrijednost manifestacije prepoznaju i brojni mediji. U prilog tome govori i činjenica da su plemkama razmijenjenim u Cerniku do sada već cijepljene tisuće sadnica, a priči se pridružio i značajan broj mladih, učenika srednjih škola, koji su zasadili vlastite voćnjake i nastavljaju ih širiti. Stoga, želite li se na pravi način pripremiti za proljeće, naučiti nešto novo i povezati se sa zemljom, u subotu svakako navratite u Cernik, domaćini vas čekaju s dobrodošlicom.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok/ Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn