S POŽEŠKO-SLAVONSKIH PROMETNICA – U kolovozu zabilježene 42 prometne nesreće s dvije smrtno stradale osobe

Datum objave: 23. 9. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Na cestama u nadležnosti Policijske uprave požeško- slavonske u kolovozu 2019. zabilježene su 42 prometne nesreće u kojima su dvije osobe smrtno stradale, četiri su teško ozlijeđene i 14 lakše. U nadzoru prometa u kolovozu ove godine zabilježeno je ukupno 447 prometnih prekršaja, a najveća je izrečena kazna u iznosu od 16.000,00 kuna, šest mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije i 12 negativnih prekršajnih bodova – rečeno je na konferenciji za novinare, uz najavu rujanskih preventivnih aktivnosti.

Među nastradalima je bilo 11 vozača (jedna je osoba smrtno stradala, jedna je teško i devet lakše ozlijeđeno), a stradalo je i devet putnika (jedan je smrtno stradao, tri su teško ozlijeđena i pet lakše). Inače, u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 114 osoba, od čega je šest osoba bilo pod utjecajem alkohola, izvijestila je na konferenciji za novinare glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 10 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teško ozlijeđene. Slijedi nepoštivanje prednosti prolaska – dovelo je do šest prometnih nesreća (šest osoba je lakše ozlijeđeno). Najviše je bilo sudara iz suprotnih smjerova – osam prometnih nesreća (u kojima je jedna osoba smrtno stradala, jedna je teško ozlijeđena i pet lakše), a zatim slijede bočni sudari, udar vozila u parkirano vozilo i vožnja u slijedu – po sedam prometnih nesreća. U nadzoru prometa u kolovozu ove godine zabilježeno je ukupno 447 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 260 prekršaja, na području PP Pleternica 120 prekršaja, a na području PP Pakrac 67 prometnih prekršaja.

“Napominjemo da je 12. srpnja Hrvatski sabor usvojio značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, odnosno 1. kolovoza 2019. godine. Tijekom kolovoza od težih prometnih prekršaja na području naše Policijske uprave evidentirano je 13 prekršaja gdje su počinitelji upravljali vozilom pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1,50 g/kg. Također smo zabilježili osam prekršaja gdje su počinitelji upravljali vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a četiri počinitelja su u kolovozu upravljali vozilom dok im je izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom,” naglasila je glasnogovornica Janković.

U kolovozu je najveća izrečena kazna u iznosu od 16.000,00 kuna, šest mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije i 12 negativnih prekršajnih bodova, a izrečena je okrivljeniku zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola – 10.000,00 kuna, nepostupanja po znaku policijskih službenika – 3.000,00 kuna i prekoračenja brzine kretanja vozila – 3.000,00 kuna.

Rujan je tradicionalno mjesec kada se provodi i preventivni projekt EDWARD „Europski dan bez poginulih u prometu“.

U organizaciji Europske mreže prometne policije (TISPOL) EDWARD se obilježava diljem Europe četvrtu godinu. Projekt podržava svih 30 država članica spomenute Europske mreže prometne policije, kao i velik broj poznatih organizacija i inicijativa i njihovih čelnika. “Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjivanje broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu kao i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova. Svrha projekta je da sudionici u prometu kritički promisle – barem i na kratko – o svakodnevnim rizicima s kojima se suočavaju te s kojima izlažu i ostale sudionike u prometu. Ovu četvrtu godinu za redom, tijekom rujna provodi se niz aktivnosti sve do završnog dana projekta, 26. rujna 2019. kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu. Prošle, 2018. godine na Dan bez poginulih u prometu u Republici Hrvatskoj nije zabilježena prometna nesreća s poginulim osobama. Uz pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu te smanjenja broja prometnih prekršaja, nadamo se da će tako biti i ove godine. I to ne samo na jedan dan,” zaključila je Janković.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn