S OSMJEHOM U ŠKOLU III – Brodsko posavska županija osigurala 8 milijuna kuna za učenike s teškoćama u razvoju

Datum objave: 04. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

bpž 1

SLAVONSKI BROD – Nastojeći obrazovanje učiniti dostupnim svima, jer riječ je o pravu sve djece bez obzira na njihove međusobne razlike, Upravni odjel za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko posavske županije, i u novoj će školskoj godini, treći puta za redom, vodeći računa o potrebama učenika s teškoćama u razvoju, provoditi projekt „S osmjehom u školu“.

Riječ je o programu dodjele bespovratnih sredstava namijenjenih osiguravanju pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama županije. Priča je to vrijedna 8 milijuna kuna, financirana sredstvima Europskog socijalnog fonda/Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.“, usmjerena unapređenju sustava neposredne, kontinuirane i kvalitetne podrške učenicima s teškoćama u razvoju tijekom njihovog obrazovanja. Cilj projekta „S osmjehom u školu“ je uspješnija socijalizacija učenika s teškoćama u razvoju, izgradnja samopouzdanja i samopoštovanja, te, dugoročno, njihovo postupno osamostaljivanje.

Projektom je osigurana potpora za 54-ero učenika iz ukupno 21 škole na području Brodsko posavske županije naredne četiri godine. Jer, da bi odnos između učenika i dodijeljenog mu pomoćnika u nastavi bio kvalitetan i produktivan, upravo je kontinuitet, slažu se i stručnjaci, presudan. Potvrđuju to i rezultati prikupljeni tijekom dvije godine koliko se projekt na području županije provodi, a koji govore kako je, upravo zahvaljujući radu s osposobljenim pomoćnicima u nastavi, došlo do značajne integracije učenika s teškoćama u razvoju u redovne razredne odjele, pojačane socijalizacije, kao i njihovih boljih obrazovnih postignuća. Projekt „ S osmjehom u školu 3“ jedan je od ukupno 50 sličnih kojima će se diljem Hrvatske, osigurati potpora za 2672-oje učenika s teškoćama u razvoju, a na području Brodsko posavske županije, uz Upravni odjel za obrazovanje, sport i kulturu, 18 osnovnih i 2 srednje strukovne škole, provodit će ga i Razvojna agencija CTR.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: www.bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn