DAN OPĆINE I ROKOVO U VRBJU – U duhu zajedništva i tradicije

Datum objave: 16. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

VRBJE – Vodeći se onom starom slavonskom “bolje da propadne selo nego običaji”, Općina Vrbje je, poštujući epidemiološke mjere, sjajno, ugodno toplo i domaćinski, obilježila svoj dan i blagdan zaštitnika, svetog Roka. Iako bez svečane sjednice Općinskog vijeća, zaštitni znaci Rokova u Vrbju, zajedničko kolo nasred mjesta i pečeni vol, nisu izostali, jer razloga za slavlje, itekako ima.

Da se, unatoč i usprkos koroni i aktualnim epidemiološkim mjerama, tradicija može i mora održati, dokazala je Općina Vrbje, organiziravši ugodno toplo i domaćinski, vodeći se starom slavonskom “bolje da propadne selo nego običaji”, obilježavanje svog dana i blagdana zaštitnika Svetog Roka. Iako bez svečane sjednice Općinskog vijeća, zaštitni znaci Rokova u Vrbju, zajedničko kolo nasred mjesta i pečeni vol, nisu izostali, jer, sudeći prema broju projekata i do sada realiziranom, razloga za slavlje itekako ima.

Obilježavanje najvažnijeg dana u životu Općine počelo je polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima nakon čega je služena sveta misa na otvorenom, jer, kako reče predsjednik Općinskog vijeća, Milan Brkanac, “vrijeme je ovo kada se s posebnom pažnjom, valja preporučiti svetom Roku, zaštitniku od teških bolesti i prirodnih nepogoda, ali i proslaviti činjenicu što, iako s malim brodom, Općina Vrbje uspješno brodi. Uz plitki gaz, prednost toga je i manja mogućnost havarije, što će aktualni saziv Općinskog vijeća pred kojim je cijelo mandatano razdoblje, zahvaljujući dobroj ekipi, međusobnom uvažavanju i usuglašenim stavovima, pod svaku cijenu nastojati izbjeći, spremni za nove poteze i nastavak brojnih aktualnih projekata.”

Zadovoljstvo očuvanjem tradicije, te prije svega činjenicom kako Rokovo i u nepovoljnim vremenima, uspješno okuplja mještane, izrazio je i prvi čovjek Općine, načelnik Igor Jurišić, s pravom ponosan na realizirano u prethodnom razdoblju. “Iako smo, unatoč relativno velikom geografskom području s čak sedam naselja, Općina s malim proračunom i svega 2 tisuće stanovnika, mislim kako možemo biti zadovoljni učinjenim. Iza nas je nekolicina iznimno vrijednih infrastrukturnih projekata od kojih bi posebno izdvojio energetsku obnovu, uređenje i opremanje Društvenog doma u Bodovaljcima, sanaciju kolnika ceste Ratarske ulice u Vrbju, uređenje sakralnih objekata, parkirališta i pristupne ceste u Sičicama i Dolini, uređenje Društvenog doma u Savskom Boku, izgradnju Društvenih prostorija u Visokoj Gredi, kao i činjenicu da, u ovom trenutku, svako naše mjesto ,svaki sokak i svaka kuća, imaju mogućnost priključka na vodoopskrbnu mrežu, što je, u vremenima sve izraženijih klimatskih promjena, itekako, potrebno” naglasio je.

“Općina je, osim toga, uspješno aplicirala na natječaj Uspostava reciklažnih dvorišta – mobilne jedinice što će, uz vlastiti prostor za sortiranje otpada, a onda i nedavno osnovan vlastiti komunalni pogon, značiti i veću operativnost na terenu ali i aktivniju primjenu zelenih politika. Uz, za podizanje kvalitete života iznimno važnu komunalnu i društvenu infrastrukturu, proračun je najvećim dijelom i socijalno osjetljiv, što se, uz uspješnu provedbu projekta Zaželi, ogleda i u jednokratnim porodiljnim naknadama, sufinaciranju troškova dječjeg vrtića, radnih bilježnica školarcima, nabavi ogrijeva najugroženijima, kao i iznimnoj demografskoj mjeri stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, čime ih, dugoročno, želimo zadržati u Slavoniji, a cijeneći rad naših udruga, u skladu s proračunskim mogućnostima, nastojimo što više pomoći mjesnom KUD-u Vrbje, kao i sportskim društvima poput domaćeg Nogometnog kluba Slavonija. S pozitivnim trendovima nastavljamo i u narednom periodu kada nas očekuje uvođenje LED rasvjete u sva naselja,nadogradnja dječjih igrališta, a u pripremi za mjru 7.4.1 je izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju. Zbog svega toga, kao predstavnik izvršne vlasti, čelnik jedinice lokalne samouprave, vjerujem kako, na zadovoljstvo svih mještana, svakodnevno opravdavamo svoje postojanje.”, upoznao je u prigodi Dana Općine, s pravom ponosan na učinjeno, načelnik Jurišić.

Uz pečenog vola, nadaleko poznat gastronomski specijalitet kraja, organizirani domjenak za goste i prijatelje Općine, Rokovo u Vrbju proslavljeno je i uz nastup mjesnog KUD-a, jer tradiciju valja sačuvati.

TEKST: Simonida Tarbuk             FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn