RIZNICA POŽEŠKE KATEDRALE – Opipljiva baština koja svjedoči o zgusnutoj povijesti duša

Datum objave: 04. 7. 2015. | Kategorija: Kultura

n (2)

POŽEGA – U predvečerje 18. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, imenovanja njezina biskupa i uzdignuća župne crkve sv. Terezije Avilske na katedralno dostojanstvo, večeras je svečano otvorena Riznica požeške Katedrale. Riznica sadrži tri vrste liturgijskih predmeta – metalne, tekstilne te rukopisne i tiskane bogoslužne knjige iz vremena prije i nakon osnutka Biskupije.

Kaleži, mnostrance, relikvijari, liturgijsko ruho i knjige svjedoci su višestoljetnog duhovnog identiteta hrvatskog čovjeka. U njih je utisnut duh svih svih naraštaja vjernika koji su tijekom više stoljeća živom vjerom upirali svoj pogled u njih, a na svoj su način opečaćeni duhom onih svećenika koji su ih uzimali u ruke, odjevali ih ili iz njih molili, naglasio je požeški biskup Antun Škvorčević.

n

“Obično sve katedrale diljem svijeta imaju riznice i u njima je pohranjeno sve ono što služi svetom bogoslužju, predmeti od metala, tekstilate liturgijske knjige, ono najdragocijenije što postoji u jednoj katedrali. Tako smo i mi u požeškoj katedrali smjestili sve ono što smo zatekli u crkvi sv. Terezije Avilske prije nego je ona bila uzdignuta na dostojanstvo katedrale.  Marom svećenika sačuvani su ovdje mnogi dragocjeni predmeti od 15. stoljeća nadalje koji su svjedoci ne samo kulturne ljepote nego i jedne povijesti koja je ovdje trajala i odvijala se u Požegi. Osnutkom Požeške biskupije to je sve integrirano u služenje pontifikalnom bogoslužju i za te potrebe pontifikalne liturgije dobili smo mnoge darove, a pojedini predmeti su izrađeni po narudžbi. Taj spoj između  prijašnjeg i novog stvara zaista jedan krug ljepote koji svjedoči o vjerničkoj duši ovih prostora koja je željela Bogu i u najsiromašnijim vremenima posvjedočiti ljubav i odanost, baš kroz te predmete, jer je siromašni čovjek znao biti obogaćen duhovno i iz tog bogatstva duhovnog, znao živjeti velikodušnost u  odnosu prema Bogu. Sa zahvalnošću svim tim i takvim ljudima organizirali smo i postav ove izložbne da se svi koji žele mogu uključiti na svoj način i biti dionici oblikovne ljepote tih predmeta,” dodao je biskup Škvorčević.

Zahvalio je ovom prigodom na stručnoj suradnji prof. Mariju Beusanu za koncept i ostvarenje prostora, Arijani Koprčina za obradu metalnih predmeta, Jeleni Ivoš za obradu tekstila te Nikolini Mandić za liturgijske knjige.Predmeti su prikladno izloženi kako bi ih posjetitelji mogli razgledati, a za najavljene grupe posjetitelja bit će organizirano i stručno vodstvo. Sutra, 5. srpnja na 18. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije u požeškoj Katedrali biskup Antun Škvorčević predvodit će zahvalno euharistijsko slavlje u 18,30 sati.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn