RIBARSKE VEČERI U DAVORU – Užitak za sva osjetila

Datum objave: 03. 8. 2016. | Kategorija: Susreti

RIBARSKE DAVOR

DAVOR – U organizaciji KUD-a  „Matija Antun Relković“ pod pokroviteljstvom općine, i ove će se godine u Davoru održati tradicionalne “Ribarske večeri”.  

Formira li čovjek prostor ili prostor čovjeka, oduvijek su najbolje znali svi oni s „kraja svijeta“, oni koji su upravo zbog tog i takvog prostora, sasvim posebni i jedinstveni, ali i međusobno, itekako, s prostorom isprepleteni i vječno povezani. Gdje god taj kraj i takav prostor bio. I mada cesta u takvim prostorima uglavnom završava, putovanja tu, tek počinju. Jer, odjednom je tu i rijeka, prirodna brana koja razdvaja, ali istovremeno i spaja. A, to je, tek jedna u nizu specifičnosti Davora. Imaju oni i Relkovića i Satira, i Kerdića i Olića… I Ribarske večeri. Prve, prave, najdugovječnije. I, provjereno,  najbolje. Jedna je to, od onih, malih-velikih gastro turističkih bisera koje znaju prepoznati istinski znalci. Ovogodišnje, 15.to izdanje, stoga je prilika koja se ne propušta. Uostalom, tko je vidio odbiti takve domaćine? Davor i Davorci vas čekaju, otvorenih ruku, širokih kao Sava..
A, upravo su oni, mještani s kraja i početka Save, od pamtivijeka vezani nevidljivom niti s rijekom, njenim tokom i njenim navikama, najpozvaniji pokazati svima kako trebaju izgledati Ribarske večeri. Ali i kako se dolazi do epiteta najboljih.

Uostalom, jeste li čuli da se igdje drugdje na kontinentu, u prostoru koji živi u uvjerenju kako „nema tice do prasice“, u dva dana „slisti“, ali i ulovi, desetak tona ribe? E, tako to rade majstori! Oživljavajući i čuvajući tradiciju, skrećući pozornost na značaj rijeke, spajajući gastronomiju i dobru zabavu, stvarajući brend, razvijajući priču zvanu ruralni turizam. Ove godine, jubilarni, 15-ti put! Najbolje Ribarske večeri regije i ove će se godine pobrinuti za pune želuce, hedonističko lizanje prstiju poslije riblje juhe, pečenog šarana na ražnju, ali i onog prženog, kao i istinske gastro užitke u obliku tradicijskih davorskih jela-kavijara, riblje salate, ribljih odrezaka, majstorski pripremljenog fiša, ali i sasvim posebne riblje pljeskavice.

Sve to uz najbolju moguću kulisu, ispod zvijezda, uz svjetlucanje Save. I provjereno dobro pivo i vino. Uostalom, riba mora u nečemu plivati?! I dok Hrvatska turistička zajednica godinama, s više ili manje uspjeha, pokušava spojiti plavo i zeleno, Davorci će i ove godine, po provjerenom receptu, posjetiteljima ponuditi glazbeni red Dalmacije i red Slavonije. Ali i posavske ulice prepune „šušura“, na pravi morski način. Sve to pod režijskom i dirigentskom palicom organizatora, članova mjesnog KUD-a „Matija Antun Relković“, ali i čitavog mjesta. Jer, možda se upravo u činjenici kako je riječ o manifestaciji za koju, istinski živi Davor i Davorci, krije tajna uspjeha? Osim toga, 10-ak tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske ne mogu biti u krivu!?Pridružite im se u Davoru ovaj petak i subotu!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB       FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn