RIBARSKE VEČERI U DAVORU – Manifestacija koja slavi rijeku i čuva običaje

Datum objave: 08. 8. 2016. | Kategorija: Susreti

n

DAVOR – Slavenska mitologija, ili davorije? Jedino što je sigurno je da ni povjesničari nisu sigurni od kud tom, sasvim posebnom mjestu, jednako posebno ime. I, zapravo uopće nije važno. Jer, Davorci svoju posebnost s ponosom nose i žive. Baš kao i sa Savom, na mjestu gdje rijeka u svom srednjem dijelu toka „zmijoliko klizi ravnicom“, spajajući ljude i granice, predstavljajući putniku-namjerniku, mjesto čas uspavanim, čas stisnutim poput šake, a onda i širom otvorenim poput dlana. I kako ga god vidjeli, Davor će vas i Davorci, baš uvijek dočekati srcem velikim poput rijeke, iste one koja već stoljećima neumorno oblikuje i ljude i krajolik.

Jer, da nije Save, ne bi bilo ni Davora, ali ni Ribarskih večeri, jedinstvene manifestacije koja već dugih 15 godina, uspješno slavi rijeku, spajajući tradiciju i suvremenost, čuvajući običaje, oživljavajući i reinterpretirajući autohtonu gastronomiju, kreirajući, pri tom, istinski brend, ali i otkrivajući potencijalno čarobnu turističku destinaciju. Učinili su to Davorci i ove godine, na ponos mjesta, ali i rijeke, dokazujući kako im, u vrijeme „kad svako slavonsko selo vlastitu feštu od ribe ima“ , s pravom pripada epitet najboljih. I bilo bi tako, čak i da nije , još jednom ponovljene, impresivne statistike, nekoliko tisuća posjetitelja, ali i isto toliko pojedene ribe, jer, rijeku, njenu hirovitu ćud, zaigrane virove, ali i bića skrivena u mutnim dubinama, treba znati osjećati. I osluškivati.. I živjeti.. Onako kako se to u Davoru, ne brojeći godine, nego tek, slijedeći ritam Save, radi oduvijek…

Dodajte tome iskustvo starih ribiča, vječnih lađara, pokoji ženski gastro savjet, šarana na rašljama, prstohvat ,samo kuharu, znanih začina, provjereno dobro gostoprimstvo domaćina i čuveni „davorački zrak“ i eto recepta za najbolje Ribarske večeri, isprobanog prethodni vikend po 15.-ti puta. Tvrdi tako, skromno, Zvonko Dević, u ime glavnog organizatora, mjesnog KUD-a „Matija Antun Relković“, ne zaboravljajući još jedan, ključni sastojak-više od 150 volontera bez kojih bi bilo gotovo nemoguće organizirati dvodnevnu gastro-turističku priču.

davor4

Jer, da bi sve bilo kao po špagi, glatko i plovno poput Save, s manifestacijom valja živjeti. I paziti na svaki detalj. I dok žene peku kolače, riječni vukovi odlaze „ u ribu“, oni najmlađi, koji Savu tek uče slušati, polako skupljaju iskustva starijih. Bez velike mudrosti, upravo je to razlog zašto su davorske Ribarske večeri najbolje. Ali i zašto je i ove godine važno bilo biti dio jedinstvene savske priče. Gastro turistička manifestacija koju već godinama prepoznaju i hvale istinski znalci, i ovaj je puta, 15.tu godinu za redom, uz neizostavni „šušur“ na ulicama ( i mada bi šokački sinonim ovdje puno bolje „legao“, zvuci klapa koje su odjekivale savskim noćima, i u Davor su, na trenutak, donijeli specifičnu morsku, uličnu atmosferu ), želuce ispunjene poznatim i nepoznatim ribljim divotama, ali i glazbeni spoj Slavonije i Dalmacije,  brojnim posjetiteljima, ponudila priliku da se upoznaju s ponudom lokalnih, ali i gostujućih OPG-a.

Uostalom, nema ništa bolje od dobre klope i dobrog sajma. Osim toga, s Ribarskih se večeri ne odlazi dok se ne isproba apsolutno sve, te, uz put, pronađe i pokoji suvenir. Ako ste, kojim slučajem propustili ovogodišnje izdanje jedinstvene davorske priče, osim za sjajne riblje specijalitete, zakinuti ste i za posebnosti zraka kakav se može osjetiti samo uz Savu.. Stoga, slijedeće godine mjesec kolovoz rezervirajte za Davor. I otkrijte kako izgledaju najbolje Ribarske večeri u ovom dijelu Hrvatske.


TEKST: S. Tarbuk/NGB       FOTO: slavonskaposavina.com.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn