RENDEZ VOUS AU CINEMA U NOVOGRADIŠKOM KINU – Čarolija sedme umjetnosti i francuskog filma uz Dan europskih art kina

Datum objave: 12. 10. 2017. | Kategorija: Kultura

Plakat (1) (2)

NOVA GRADIŠKA – Iako je od trenutka „Ulaska vlaka u stanicu“ prošlo više od stoljeća, film i filmska umjetnost jednako oduševljavaju danas kao i te davne 1895.godine. Potvrdit će to i treće izdanje manifestacije zvane RENDEZ VOUS AU CINEMA, posvećene francuskom filmu, kojoj će se od 15.listopada do 16. studenoga, uz još 23 nezavisna kina u Hrvatskoj, pridružiti i ono novogradiško, promovirajući sedmu umjetnost, veliku europsku kinematografiju, ali i obilježavajući Dan europskih art kina.

Priča je to iza koje stoje Hrvatski Audio Vizualni centar, Francuski institut u Hrvatskoj, te mreža nezavisnih kina, priča kojoj su se, ove godine, pridružila 24 kina diljem zemlje, uključujući i ono novogradiško, pri Pučkom otvorenom učilištu MAR. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja će početi 15.listopada, na Dan europskih kina, istodobnom projekcijom kultne psihološke drame Prezir, Jean Luca Godarda. U antologijskoj priči o slojevitosti međuljudskih odnosa nastaloj davne 1963.godine glavne uloge igraju neponovljiva Brigitte Bardot i Fritz Lang. Osim „Prezira“ , Rendez vous au cinema, jedinstvena i za publiku potpuno besplatna manifestacija, donosi još i tri novija naslova-„Nevidljivi“ iz 2012., nagrađivani dokumentarni film o ljudima koji su usprkos okolnostima dozvolili sebi ljubav i slobodu, humorističnu dramu “Victoria“, prošlogodišnji francuski predstavnik u Cannesu, te romantičnu dramu naziva „Zbogom prva ljubavi“.

I to još nije sve, jer mjesec će francuskog filma znalcima i zaljubljenicima ponuditi i priliku da pogledaju  jedan od najljepših crtanih filmova svih vremena, istinsko remek djelo-„Kralj i ptica“.  Antologijske će te naslove, njih čak dva istoga dana,  u novogradiškom kinu moći pogledati u nedjelju, zatim u utoorak, 17.listopada i subotu, 21.listopada.  Slavlje filma i sedme umjetnosti, narednih će mjesec dana, besplatnim projekcijama odabranih klasičnih i suvremenih naslova francuske filmske produkcije, svim filmoljupcima približiti tu veliku europsku kinematografiju, ali i ukazati na vrijednost europskog, nacionalnog, art i nezavisnog kina. Zbog toga je, vječne čarlije filma na velikom platnu, ali  i sjajnih priča o bogatstvu i kompleksnosti ljubavnih osjećaja, i ovogodišji, treći po redu Rendez vous au cinema, pun pogodak. I događaj koji se ne propušta.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn