REIZBOR: Župan Danijel Marušić ponovo izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

Datum objave: 05. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

ZAGREB/SLAVONSKI BROD – Skupština Hrvatske zajednice županija podržala je kandidaturu Danijela Marušića, župana Brodsko-posavske županije i izabrala ga za predsjednika nacionalnog udruženja županija. Osvrćući se na ciljeve svog drugog mandata, Marušić je istaknuo važnost međužupanijske suradnje, ali i nastavak suradnje s Vladom Republike Hrvatske

Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija održana je u utorak 5. prosinca u Zagrebu. Za predsjednika Hrvatske zajednice županija izabran je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije. Osvrćući se na ciljeve svog drugog mandata, Marušić je istaknuo važnost međužupanijske suradnje, ali i nastavak suradnje s Vladom Republike Hrvatske. “S preko 60 članova u eksternim radnim skupinama, sedamdesetak mišljenja godišnje na zakone, dvadesetak internih radnih skupina, Hrvatska zajednica županija promiče interese regionalne samouprave na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Već šest godina u tome imamo podršku Vlade Republike Hrvatske,” rekao je Marušić.

Na izbornoj sjednici sudjelovao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s potpredsjednicima Vlade i ministrima Olegom Butkovićem i Brankom Bačićem te ministrom Šimom Erlićem. Premijer Plenković rekao je da fiskalna decentralizacija uvelike pomogla razvoju županija, a posljednjim krugom porezne reforme intencija Vlade je bila i dodavanje aspekta lokalne fiskalne autonomije. Povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama napravljen je korak i u funkcionalnoj decentralizaciji, a slijedi decentralizacija raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske kojom se županijama i velikim gradovima daju ovlasti upravljanja dijelom nekretnina na njihovu području.

Za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija ponovno je izabran Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija čine svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba, a Nadzorni odbor: Marijo Klement, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.

TEKST: S. P.                     FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn