RECIKLAŽNO DVORIŠTE POŽEGA – Sa značajem pravilnog odvajanja otpada, nakon Požege i Kaptola, upoznati i u Jakšiću

Datum objave: 18. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

JAKŠIĆ – „Vaša kanta, Vaše zdravlje“ naziv je informativno-obrazovne radionice kojom je, nakon Požežana i mještana Općine Kaptol, projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega na lokaciji Industrijska ulica K.K. 06.3.1.03.0022. “ predstavljen i u Jakšiću. Nositelj projekta je Grad Požega, a vrijedan je 5.003.569,54 kune pri čemu s 85 posto sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda Operativng programa Konkurentnost i kohezija.

Otpad je jedan od ključnih problema moderne civilizacije i neizbježna posljedica suvremenog načina života. U samo godinu dana u Hrvatskoj nastane oko 9 milijuna tona otpada, što predstavlja količinu od dvije tone po stanovniku. Zbog toga je krajnji čas za usvajanje novih obrazaca ponašanja, prije svega onih koja se odnose na pravilno gospodarenje otpadom.

rec111

 

Cilj je to i informativno-obrazovne radionice “Vaša kanta Vaše zdravlje“ održane u Jakšiću u okviru projekta „Izgradnja i oopremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega“ na lokaciji Industrijska ulica K.K. 06.3.1.03.0022. Nakon što su s projektom vrijednim 5.003.569,54 kune koji s čak 85 posto sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda Operativng programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, upoznati mještani Grada Požega i Općine Kaptol, vrijedna ekološka „priča“ čiji je cilj, uz izgradnju reciklažnog dvorišta, i informirati stanovništvo o njegovoj ulozi i pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima, predstavljena je i mještanima Općine Jakšić. Učinila je to Sonja Hlebar, voditeljica programa Udruge Za Održivi Razvoj Hrvatske iz Koprivnice, stručnjakinja za teme iz područja ekologije, idejna autorica brojnih značajnih i međunarodnim priznanjima nagrađenih projekata u području sektora gospodarenja otpadom.

DSC_0012

Sudionike radionice prigodnim su rječima pozdravili pročelnik Odjela za europske integracije Marko Šostar i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević koji su također istaknuli značaj odgovornog ponašanja s iskoristivim otpadom.  Nakon informativno-obrazovnih radionica organiziranih u Gradu Požega i Općinama Kaptol i Jakšić, projekt će biti predstavljen još i mještanima Općine Brestovac, u srijedu, 20.lipnja. Prema planu izgradnje i opremanja Reciklažno dvorište s radom bi trebalo početi u prosincu ove godine, a edukacijom stanovništva prikupljeni odvojeni otpad povećao bi se za čak 780 tona.

640svezaclanak111

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Grada Požege.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn