RECIKLAŽNO DVORIŠTE POŽEGA – Prva u nizu informativno-obrazovnih radionica za javnost „Vaša kanta, Vaše zdravlje“

Datum objave: 11. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

POŽEGA – „VAŠA KANTA, VAŠE ZDRAVLJE “ naziv je informativno-obrazovne radionice održane u okviru Projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega, na lokaciji Industrijska ulica“, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Požega. Projekt „IZGRADNJA I OPREMANJE RECIKLAŽNOG DVORIŠTA NA PODRUČJU GRADA POŽEGA NA LOKACIJI INDUSTRIJSKA ULICA“ K.K. 06.3.1.03.022 čiji je nositelj Grad Požega sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014-2020., čija je ukupna vrijednost 5.003.569,54 kune a EU sufinanciranje iznosi 4. 172.15,36 kuna.

rec1

Riječ je o prvoj od ukupno četiri radionice koje će, s ciljem informiranja javnosti o odvojenom prikupljanju otpada i važnosti reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom u Gradu Požega i mjestima Požeško slavonske županije, održati Sonja Hlebar voditeljica programa Udruge Za održivi Razvoj Hrvatske iz Koprivnice. Okupljene na radionici prigodnim su riječima pozdravili pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Marko Šostar i gradonačelnik Požege Darko Puljašić. “Ovo je jedna u nizu radionica koje se bave istom tematikom, a to je ono što zapravo i moramo znati, što je budućnost – pravilno selektiranje otpada koji stvaramo u našim kućanstvima,” poručio je Šostar.

nn

Gradonačelnik Darko Puljašić izrazio je zadovoljstvo velikom posjećenošću radionice.”Idemo u smjeru za koji smo se davno odredili – da Grad Požega omogući svojim građanima besplatno odlaganje otpada. Do sada nismo imali tu mogućnost i nismo mogli ni tražiti od naših sugrađana angažman oko svakodnevnog recikliranja. Oni zeleni otoci pokazali su se, nažalost, kao loše rješenje jer su ljudi odlagali tamo najviše ono što tamo jednostavno ne pripada. Zato mislim kako je reciklažno dvorište vrlo bitno, jer ako recikliramo onda to nije otpad već određena vrijednost. Imamo stručne ljude koji će sigurno znati pravilno iskoristiti sve materijale koji se daju reciklirati te tako zaštititi prirodu, a nadam se ostvariti i dobit za neke bolje stvari u našem gradu.drago mi je da vas je ovdje tako veliki broj, jer bez edukacije, bez svjesnosti što sve možemo i gdje sve možemo s otpadom nećemo moći naprijed. Ako želimo i dalje biti pripadnici Europske unije, ako smatramo da naš grad i dalje treba biti ovako zelen, zdrav i bogat ljepotama koje posjećuju i turisti, ovo je jedini način. Krenimo od svog kućnog praga, od svojih vrata kako bi svi živjeli zdravije i ljepše,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

nnn

Radionica „Vaša kanta Vaše zdravlje“, kroz zanimljivu i efektnu foto prezentaciju sudionike upoznaje s globalnom situacijom zagađenja otpadom, navikama građana i posljedicama za ljudsko zdravlje, razlikom između smeća i otpada, uzrocima prelaska s linearne na cirkularnu ekonomiju, otpadom i biootpadom kao sirovinama, te kroz primjere dobre prakse, motivira na lokalnu „akciju“. Nakon uvodne edukacije, uslijedila je informacija o projektu Izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Grada Požega, o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, kao i praktični prikaz pravilnog odvajanja otpada, na način kako je to predstavljeno i na letku namijenjenom krajnjim korisnicima- stanovništvu Požeško slavonske županije.

letak

Voditeljica radionice Sonja Hlebar, voditeljica je programa Udruge Za Održivi Razvoj Hrvatske iz Koprivnice, idejna autorica brojnih značajnih i međunarodnim priznanjima nagrađenih projekata u području sektora gospodarenja otpadom- Teretnim biciklom do održive zajednice, Social Marie međunarodna nagrada 2014., Edukacijski sustav- Zayed Future Energy Prize 2018., Računalna igra o hijerarhiji gospodarenja otpadom „Adventures of Eco“, izvozni proizvod (pregovori sa Španjolskom, UAE, Dr. Wayne Visser).

sonja

Nakon grada Požega, radionice „Vaša kanta Vaše zdravlje“ bit će organizirane i u Općinama Kaptol, 14., Jakšić, 18.,i Brestovac, 20.lipnja. Radionica se provodi kroz projekt „IZGRADNJA I OPREMANJE RECIKLAŽNOG DVORIŠTA NA PODRUČJU GRADA POŽEGA NA LOKACIJI INDUSTRIJSKA ULICA“ K.K. 06.3.1.03.022 čiji je nositelj Grad Požega.Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014-2020., čija je ukupna vrijednost 5.003.569,54 kune a EU sufinanciranje iznosi 4. 172.15,36 kuna.
640svezaclanak1

Sadržaj ovog  materijala isključiva je odgovornost Grada Požege.

TEKST: S.T./ S. P     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn