RAZMINIRANJE – Kreće konačno razminiranje poljoprivrednih površina na područu Pakraca i Lipika

Datum objave: 17. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

IMG_9872

ŠPANOVICA – Na području Grada Pakraca u naselju Španovica održana je Uvodna konferencija kojom je obilježen početak poslova razminiranja prema projektu razminiranja «Poljoprivredne površine Požeško – slavonske županije». Projektom vrijednim 32 milijuna kuna razminirat će se poljoprivredne površine na području gradova Lipika i Pakraca, odnosno brojnih naselja kao što su Bujavica, Jagma, Subocka, Donji Čaglić, Belanovac, Toranj, Dereza, Donji Grahovljani, Dragović, Kusonje, Brusnik, Donja i Gornja Šumetlica, Kričke, Jakovci, Rogulje, Cicvare i Bjelajci.

Projekt je iz Poljoprivrednog fonda EU u okviru Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje do 2020. godine, a na Uvodnoj konferenciji, uz predstavnike Hrvatskog centra za razminiranje bili  su nazočni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Željko Jakopović, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i zamjenik ministrice regionalnog razvoja mr. sc. Davor Huška. Provedbom tog projekta Požeško-slavonska županija, najviše područja Pakraca i Lipika, minski sumnjivo područje će biti očišćeno od mina. “Minski sumnjivog područja u RH još uvijek ima 443 km kvadratna s oko 42 tisuće mina, a obilježeno je s 14 tisuća oznaka minske opasnosti. Požeško-slavonska županija ima još 29 km kvadratnih sumnjivom područja i s ovim projektima smanjit će se za 14 km kvadratnih. Ostatak od još 15 km kvadratnih očistio bi se u narednom razdoblju, do početka 2019. godine kada bi ova županija bila bez mina. Ovaj projekt financira se s 85posto sredstava EU i 15posto iz državnog proračuna RH,”rekao je Tomislav Ban, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

Projekt razminiravanja će biti završen za 150 radnih dana, a izvođač je grupa od 28 tvrtki za razminiranje. U ovom projektu tijekom srpnja i kolovoza radit će preko 200 pirotehničara, što je oko dvije trećine ukupnih kapaciteta Hrvatske za razminiranje. Ante Brkljačić, v. d. ravnatelja HCR najavio je početak prvih radova već od sljedećeg tjedna, na 3,5 km kvadratnih sumnjivih minskih površina. Sredstva za financiranje ovog projekta su bespovratna.Rekao je i kako će nakon razminiravanja moći živjeti i raditi stotine obitelji, na svojim poljima i svojim voćnjacima te da se tako pomaže i u zadržavanju stanovništva u ovom dijelu.

IMG_9890

“Zadovoljstvo mi je da se nalazimo na području Španovice, gdje smo prije 25 godina vodili bitku za oslobođenje ovog kraja, Zapadne Slavonije, gdje smo i prelomili situaciju oslobađanja Hrvatske. Ovo je važan projekt za poljoprivredu naše županije i razvoj našeg gospodarstva. Nadam se kako će do kraja 2018.godine naša županija biti slobodna od mina,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

TEKST: S. P.        FOTO: D.K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn