RADOVI NA REKONSTRUKCIJI – Prve vizure buduće reprezentativne zgrade novogradiškog Gradskog muzeja

Datum objave: 05. 6. 2014. | Kategorija: Društvo

1

NOVA GRADIŠKA – Radovi su počeli, sada već davne, 2008. godine, da bi se u prve rezultate Novogradiščani mogli osobno uvjeriti posljednjih dana. Riječ je o dugočekanoj, zahtjevnoj, obimnoj i financijski izazovnoj rekonstrukciji i sanaciji zgrade Gradskog muzeja, čiji je investitor grad Nova Gradiška, dok radove  zajednički financiraju Ministarstvo kulture, grad i županija Brodsko-posavska. Izvođač radova je novogradiška tvrtka “DOLN” .

Riječ je o iznimno zahtjevom projektu, obzirom da je zgrada Muzeja zaštićeno nepokretno kulturno dobro koje se obnavlja prema strogim konzervatorskim smjernicama. Ukupan iznos investicije, na početku čitavog projekta, bio je procijenjen na više od 4 milijuna kuna, iako će konačna vrijednost radova značajno preemašiti početni iznos. Krajem prošle godine, prema planiranom tempu radova, izvođač je trebao završiti s postavljanjem nove stolarije, zatvoriti istočno i južno pročelje, kao i  glavni muzejski ulaz. Od Ministarstva kulture za tu je namjenu grad dobio 500 tisuća kuna, te osigurao dodatnih 200 tisuća. Osim toga, od Županije je zatražena financijska pomoć i „injekcija“ od dodatnih 150 tisuća kuna.

Kada Gradski muzej konačno zasja punim sjajem, bit će to idealno mjesto za čuvanje iznimno vrijedne arheološke i etnografske baštine , ( blago slavonskog folklora, ali i neprocjenjivi arheološki artefakti iz gotovo svih povijesnih razdoblja, zaboravljene godine starog Rimskog carstva, povijest graničara, ali i iznimno drevne kulture koje su tragove ostavile na brdu Slavča, kao mali dio iznimno bogate povijesti novogradiškog kraja, s kojim se struka tek počela upoznavati), potom je tu zbirka Ive Kerdića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara i medaljara, mjesto na kojemu će svoje trajno boravište pronaći i Zbirka odlikovanja, medalja, plaketa i značaka hrvatskih umjetnika, između ostalih, velikih Vanje Radauša, Roberta Frangeša Mihanovića, Želimira Janeša. Obzirom na idealnu turističko-povijesnu lokaciju zgrade, u najužem centru grada ( na točki gdje „stanuju“ i brojni drugi arhitektonski-povijesni biseri najmlađeg grada u Hrvata- zgrade „starog suda“, Crkve Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije, ali i Svete Terezije Avilske ), prilikom uređenja objekta, posebno će biti značajno voditi računa o vizualnom identitetu, ali i konzervatorskim smjernicama presudnim za  „povijesnu jezgru“ grada.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: S.Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn