RADNI POSJET – Pomoćnica ministrice obrazovanja u radnom posjetu OŠ „Matija Gubec“ Cernik

Datum objave: 13. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

DSCF3378

CERNIK – Između 72 hrvatske škole izabrane za eksperimentalni program „Škola za život“, od njih 46 osnovnih i 26 srednjih, čak tri su s novogradiškog područja – Osnovna škola „Markovac“ Vrbova, gradska Gimnazija i Osnovna škola „Matija Gubec“ Cernik. Ovu posljednju posjetila je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

Značajno rasterećenje školskih torbi, digitalni udžbenici, nova suvremena sportska oprema, oprema za kemijske i fizikalne laboratorije, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij, besplatan pristup internetu, tableti, informatičko opremanje, ali i nove metode rada, novi načini vrednovanja, novi nastavni materijali, digitalni obrazovni sadržaji. Sve bi to trebala donijeti „Škola za život“, eksperimentalni program u kojem će se, od mjeseca rujna, u ukupno 72 hrvatske škole koje su ispunile niz strogih kriterija, raditi po novim kurikulumima, uvodeći obrazovanje u 21.stoljeće. Među izabranih 46 osnovnih i 26 srednjih škola, čak tri su s novogradiškog područja-Osnovna škola „Markovac“ Vrbova, gradska Gimnazija i Osnovna škola „Matija Gubec“ Cernik, koju je, tim povodom, ovih dana, posjetila Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

“Biti dio eksperimentalnog programa, čast je i izazov, jer, ovim ćemo našu djecu uvesti u 21.stoljeće. Riječ je o kvalitativnoj promjeni čiji je cilj podići kompetencije djece u području rješavanja problema, kritičkog promišljanja i vrednovanja, potaknuti ih da postanu mali istraživači i svijet otkriju s razumijevanjem, a ne „bubanjem“ činjenica napamet. Osim toga, eksperimentalnim programom želimo pomoći i kolegama i školama u korištenju i razvijanju metoda poučavanja, pristupu timskom radu, istraživačkom poučavanju, te , prije svega, potaknuti promjenu u metodama vrednovanja-kroz kontinuirano praćenje i davanje kvalitativnih povratnih informacija, poticanje samovrednovanja, vršnjačkog vrednovanja i slično. Zbog svega toga, zbog uvođenja škola i nastavnog procesa u 21.stoljeće, od mjeseca travnja traju i edukacije učitelja i nastavnika, kako bi sve bilo spremno s novom školskom godinom. Novi kurikulumi u osnovnim će se školama primjenjivati u 1.i 5.razredima u svim nastavnim predmetima, a u 7.razredu u nastavi kemije, biologije i fizike.“ naglasila je pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Iako, uz mnogobrojne redovne poslove vezane uz završetak školske godine, nije ni malo lako usklađivati intenzivna usavršavanja, u Cerniku su spremni i jedva čekaju početi.“Malo je naporno, ali, s puno dobre organizacije i entuzijazma, uspjevamo. Osim toga, vjetar u leđa daje nam i činjenica što smo dio ekskluzivnog kluba od samo 46 hrvatskih osnovnih škola, što nije mala stvar. Eksperimentalni program čiji smo dio donijet će puno toga-učenicima korisnije i smislenije obrazovanje bliže njihovoj dobi i razvoju, osposobit će ih za život u 21.stoljeću i ulazak u svijet rada, na domaćem i stranom tržištu i dati pravi temelj za cjeloživotno učenje. Projekt će također donijeti i objektivnije vrednovanje, češće informiranje roditelja o uspjesima djece, a pomoći će i u boljoj opremljenosti škole. “, istaknula je ravnateljica „Škole za život“ iz Cernika, Reza Benković.

Pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, Lidiju Kralj, uz domaćine, ravnateljicu i djelatnike Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik, dočekali su i Anica Vukašinović, pročelnica Županijskog upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu i Đurđa Trupinić, učiteljica, članica Nacionalnog tima za izradu kurikularne reforme i osnivačica Udruge ECKO-Edukativnog centra kvalitetnog obrazovanja Nova Gradiška.

TEKST: S. T.      FOTO: OŠ M.Gubec

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn