RADNI POSJET – Pomoćnica ministrice obrazovanja posjetila školu u Jakšiću u okviru programa “Škola za život”

Datum objave: 26. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

JAKŠIĆ – Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja posjetila je danas OŠ Mladost Jakšić . Posjet je organiziran kao podrška školi u Jakšiću koja je među tri škole na području Požeško-slavonske županije odabrane za provedbu eksperimentalnog programa ˝Škola za život˝.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je 13,5 milijuna kuna za opremanje 73 eksperimentalne škole – 48 osnovnih škola i 26 srednjih iz cijele Hrvatske, a obuhvaćeno je oko 8500 učenika i preko 2000 tisuće učitelja i nastavnika. U Požeško-slavonskoj županiji sudjeluju OŠ Mladost Jakšić, OŠ Fra Kaje Adžića iz Pleternice i Srednja škola Pakrac. Školama je na raspolaganju iznos od 100.000 do 250.000 kuna, ovisno o ukupnome broju učenika pojedine škole prijavljene u eksperimentalni program ‘Škola za život’ koji na jesen kreće u hrvatskim školama.

skola DSC00426

Ministarstvo je školama poslalo katalog s više od 1.000 artikala, a škole same odabiru što žele u sklopu svoga financijskog limita. Škole mogu nabaviti artikle u vrijednosti od 1 kune do čak 100.000 kuna, kolika je prosječna cijena višenamjenske sprave za vježbanje na otvorenome. Ponuda artikala je različita – od magneta, preko ampermetra, bicikla, pribora za nastavu fizike, sve do meteorološke postaje, glazbenih instrumenata i peći za keramiku. Katalog je osmišljen prema prijedlozima iz škola, a prvi put škole same mogu odabrati upravo onu opremu koja njima treba.

“U eksperimentalnom programu sudjeluju svi učenici prvih i petih razreda te učenici sedmih razreda iz predmeta biologija, kemija i fizika. Veselo mogu reći da smo poslali katalog opreme škole, škola sama bira koja joj je oprema potrebna za podizanje standarda. Svim učenicima nabavljamo besplatne udžbenike za sljedeću školsku godinu, a isto tako će dobiti i tablete kako bi mogli u punoj snazi koristiti eksperimentalne materijale koji su i elektronički i tiskani. Puno ulažemo i u razvoj naših kolega u školama, učitelja i nastavnika te ravnatelja. Oni su na edukacijama, učitelji informatike još do siječnja, a eksperimentalne škole od travnja – uče kako raditi s darovitima, kako s djecom s poteškoćama, kako primijeniti nove metode vrednovanja i nove metode poučavanja,” rekla je pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj, uz napomenu kako će učitelji već do 11. srpnja biti potpuno pripremljeni, a u rujnu će reforma obrazovanja biti u svim učionicama.

nn

“U školama će ovim programom imati kurikulume koji propisuju odgojno-obrazovne ishode. Dakle, ne sadržaje ne činjenice nego koju vještinu, kompetenciju i znanje želimo da naši učenici imaju. Kako bi ih usvojili učitelji će primjenjivati drugačije metode poučavanja i vrednovanja. Češće će se koristiti formativno vrednovanje – davanje povratnih informacija tijekom procesa učenja a ne samo fokusiranje na ocjenu. Sve je više usmjereno na učenike uz definitivno administrativno rasterećenje. Dojmovi učitelja su izvrsni jer imamo vrlo kvalitetne učitelje koji su uvijek voljni učiti i razvijati se, raditi na novim izazovima. Stanje u školama je šaroliko, potrebe su različite, ali ono što je bitno – svi su spremni za razvoj, svjesni kako su promjene sustava obrazovanja nužne. Nakon ovog “testiranja” u eksperimentalnim školama, u rujnu 2019. godine novi kurikulumi, nove metode bit će u svim osnovnim i srednjim školama.

nnn

“U našoj školi eksperimentalnim programom obuhvaćeno je oko 200 učenika. Kao škola dobili smo 180 tisuća kuna, a poslali smo i popunjen katalog prema ministarstvu koji ćemo iskoristiti najviše za nabavku informatičke opreme, opreme za školsku dvoranu te za nastavu glazbenog i likovnog,” rekao je ravnatelj škole u Jakšiću Boško Obradović.

Podsjetimo, za kurikularnu reformu, uključujući državni proračun, EU fondove i potporu Europske komisije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi put ima osigurano više od 200 milijuna kuna. Cilj je svim školama osigurati jednake mogućnosti za reformu obrazovanja.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn