RADIONICA ZA STUDENTE JURAJA KLEPIĆA – Kako se prave Dubai fritule?
POŽEGA – U organizaciji Fakulteta turizma i ruralnog razvoja danas je u Studentskom domu u Požegi radionicu za studente Enogastronomije i Turizma održao poznati hrvatski slastičar Juraj Klepić, kreator popularnih Dubai fritula.
Juraj Klepić je iz Rešetara kod Nove Gradiška a s 14 godina otišao je u Zagreb u slastičarsku školu. Put ga je na početku karijere odveo u slastičarnicu Mak na Konac naše poznate slastičarke Petre Jelinić. Nakon toga stjecao je iskustvo u restoranima Mundoaka i Time da bi u poznatoj slastičarnici Jolie Petit vlasnice Ljupke Gojić Mikić sa samo 23 godine dobio odriješene ruke i postao Pastry Chef, a danas je voditelj odjela mono kolača u lancu Torterie Macaron. Juraj je do sada osmislio 40-ak vlastitih kolača, a uz to se na posljednjem zagrebačkom Adventu okušao i sa “street food” festivalskim konceptom predstavio vlastitu Dubai čokoladu te medijski poznate Dubai Fritule.
Studentima je na radionci održao prezentaciju rada s čokoladom te postupak izrade Dubai čokoladu. Uz to će pokazati tehnike rada za visoko slastičarstvo po uzoru na najpoznatije francuske slastičare te će za primjer izraditi i jedan od monoporcijskih kolača koje je kreirao tijekom dosadašnje karijere. “Učili su me da u slastičarstvu nema improvizacija. Ja kažem – ima! Potrebna je samo dobra osnova, a onda možete improvizirati i kreirati,” naglasio je Juraj.
TEKST: Sanja Pok FOTO: S. Pok