RADIONICA IZRADE TRADICIJSKOG NAKITA – Zakiti se zrnom

Datum objave: 01. 3. 2023. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Folklorni ansambl Požega u prostorijama društva “Naša djeca” u Požegi organizirao je 25. veljače prvu radionicu izrade tradicijskog nakita ogrlica-kajica i đerdana pod nazivom “Zakiti se zrnom” koju je prepoznalo i financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Materijal za rad bio je osiguran, a ulaz besplatan te se na prvu radionicu odazvao veliki broj gostiju Požeškog kraja i okolice. Ukrašavanje tradicijskog nakita kod seoskog stanovništva Požeško-slavonske županije izrazito je zanimljiva tema.Na radionici su se gosti upoznali s nekim od tehnika izrade nakita od perlica.

Kazivačica i demonstratorica radionice bila je Cvija Grčić koja suvremeno vlada umijećem izrade tradicijskog nakita, a voditelj radionice je Nikola Kramar.

Izradom primjeraka tradicijskog nakita čuva se umijeće izrade i time doprinosi očuvanju tradicijske baštine. Za sve koji se nisi imali priliku okušati i sudjelovati na prvoj radionici, Folklorni ansambl Požega planira još dvije radionice.

TEKST: S. P.            FOTO: FA Požega

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn