PU POŽEŠKO-SLAVONSKA: Velika zapljena duhana, droge i alkohola na području općine Brestovac

Datum objave: 08. 5. 2020. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – “Ovo je do sada najveća zapljena duhana na području Policijske uprave požeško-slavonske ali i jedna veća zapljena duhana na razini Republike Hrvatske. Tijekom pretrage zapljenjeno je 160 litara etilnog alkohola te kilogram marihuane. To je za nas značajna količina čija je namjena bila preprodaja na tržištu,” rekao je na tiskovnoj konferenciji načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić.

Policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske su u suradnji s Carinskim uredom Slavonski Brod i Područnom službom za mobilne jedinice Slavonski brod dovršili kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Brestovca zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Nedozvoljena trgovina“ i Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, 64-godišnjakom s područja Brestovca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ i 44-godišnjakom s područja Brestovca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.

Temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretraženo je više obiteljskih kuća koje je 54-godišnjak koristio prilikom čega je pronađeno 904 grama cannabis marihuane, digitalna vaga, 69 pakiranja sredstva za potenciju i 216 komada streljiva. Nadalje, pronađeno je 160 litara etilnog alkohola, 2700 kg duhana u listu i 115 kg sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.

Također je temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretražena obiteljska kuća 44-godišnjaka gdje je pronađen jedan ručno rađeni pištolj tzv. „kubura“ s pripadajućih streljivom i obiteljska kuća 64-godišnjaka gdje je pronađeno 3346 grama sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH. Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela „Nedozvoljena trgovina i „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ 54-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku te će biti priveden sucu istrage. Vezano za pronađeni etilni alkohol i sredstva za potenciju slijedi obavijest o počinjenom prekršaju nadležnom carinskom tijelu, dok za pronađeno streljivo slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju.

“Rezultat našeg rada je velika zapljena duhana, etilnog alkohola i marihuane. Ovo je do sada najveća zapljena duhana na području Policijske uprave požeško-slavonske ali i jedna veća zapljena duhana na razini Republike Hrvatske. Tijekom našeg postupanja odnosno pretrage zapljenjena je i određena količina marihuane. To je za nas bila značajna količina čija je namjena bila preprodaja na tržištu,” rekao je načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić.

O samoj akciji govorio je voditelj Službe kriminalističke policije Branko Štefančić. “Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela „Nedozvoljena trgovina i „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ 54-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku te će biti priveden sucu istrage – naglasio je voditelj Štefančić. “Interesantno je npr. da iako zapljena jednog kg cannabis marihuane nije tolika rijetkost, ovdje je karakteristično da je zapljena izvršena u vrijeme kada je kretanje građana vrlo ograničeno tako da su cijene cannabis marihuane značajno porasle. Ono što dodatno daje na težini ovog kaznenog djela je činjenica da je marihuana zaplijenjena u čak devet paketa koji su precizno izvagani i namijenjeni su prodaju. Osim toga zaplijenjena je i oprema i pribor za vaganje i pakiranje, ” rekao je Štefančić. Dodao je kako je vrijednost duhana u prodaji na ilegalom tržištu 563.000,00 kuna. Ukupna količina zaplijenjenog duhana je 2815 kg, dok trošarina po kg duhana iznosi 800,00 kuna iz čega proizlazi da je državni proračun oštećen za 2.252.000,00 kuna.

TEKST: S. P. / D. K.       FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn