PU POŽEŠKO-SLAVONSKA – U travnju 39 prometnih nesreća s 24 ozlijeđene osobe

Datum objave: 24. 5. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Na cestama u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske u travnju je zabilježeno 39 prometnih nesreća u kojima su ozlijeđene 24 osobe (pet teško i 19 lakše), izvjestila je na konferenciji za novinare glasnogovornica policije Nikolina Janković. Najavljena je i preventivno-represivna vikend akcija.

Na području PP Požega zabilježno je 25 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teško ozlijeđene, dok je 15 osoba lakše ozlijeđeno. Na području PP Pleternica dogodilo se devet prometnih nesreća s dvije teže i tri lakše ozlijeđene osobe, a na području PP Pakrac dogodilo pet prometnih nesreća s jednom lakše ozlijeđenom osobom. Među nastradalima najviše je vozača – 16 osoba, a slijede putnici – osam osoba.

“Inače, u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 95 osoba, od čega dvije osobe pod utjecajem alkohola. Promatramo li vrste prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – devet nesreća (tri su osobe teško ozlijeđene, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno), zatim udara vozila u parkirano vozilo i bočnih sudara – po osam nesreća. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do deset nesreća u kojima su dvije osobe teško i deset lakše ozlijeđeno. Do sedam nesreća s dvije teško i pet lakše ozlijeđenih osoba dovelo je nepoštivanje prednosti prolaska,” naglasila je glasnogovornica Janković.

U nadzoru prometa u travnju ove godine zabilježeno je ukupno 890 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 480 prekršaja, na području PP Pleternica 261 prekršaj, a na području PP Pakrac 149 prometnih prekršaja. Najveći broj prekršaja i dalje se odnosi se na nedopuštenu brzinu – 438 prekršaja (gotovo 50%, odnosno svaki drugi prekršaj) i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 103 prekršaja.

Tijekom mjeseca travnja provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu , a s ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska. “I nadalje će se svakog vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu,” najavila je glasnogovornica Janković uz napomenu kako će se ciljano provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn