PU POŽEŠKO-SLAVONSKA: Manje prometnih nesreća i nastradalih osoba

Datum objave: 26. 4. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Stanje u prometu na području PU požeško-slavonske u prvom tromjesečju 2019. povoljnije je u odnosu na isto razdoblje prošle godine i zabilježeno je manje nesreća (16 ili 12,9%) i manje nastradalih osoba (12 osoba ili 22,6% manje).

Smanjen je broj poginulih za jednu osobu, broj teško ozlijeđenih za sedam osoba, a također je i broj lakše ozlijeđenih smanjen za četiri osobe, izvjestila je na konferenciji za novinare glasnogovornica PU požeško- slavonske Nikolina Janković .Među nastradalima najviše je vozača – 30 osoba (jedan je poginuo, dva su teže i 27 lakše ozlijeđeno), slijede pješaci – sedam osoba (tri su teže i četiri lakše ozlijeđene) i putnici – četiri osobe (svi lakše ozlijeđeni). Inače, u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 198 osoba, od čega 19 osoba pod utjecajem alkohola (ili 10%).

“Promatramo li vrste prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 25 nesreća (jedna je osoba smrtno stradala, jedna je teško ozlijeđena i pet lakše), zatim udara vozila u parkirano vozilo – 21 nesreća (bez ozlijeđenih osoba) i bočnih sudara – doveli su do 13 prometnih nesreća (devet lakše ozlijeđenih osoba). Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 33 prometne nesreće u kojima su dvije osobe teško, a 14 osoba lakše ozlijeđeno. Slijedi nepropisna vožnja unatrag – dovela je do 16 prometnih nesreća s dvije lakše ozlijeđene osobe,” naglasila je glasnogovornica Nikolina Janković.

U nadzoru prometa u prvom tromjesečju ove godine zabilježeno je ukupno 3.133 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježen je 1.801 prekršaj, na području PP Pleternica 735, a na području PP Pakrac 577 prometnih prekršaja. Najveći broj prekršaja i dalje se odnosi se na nedopuštenu brzinu – 1.242 prekršaja i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 430 prekršaja.

Tijekom prvog tromjesečja ove godine provedeno je i niz akcija u prometu, a s preventivno-represivnim akcijama nastavlja se i dalje pa će pojačani nadzor prometa biti i ovog vikenda, najavila je glasnogovornica Janković. “S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nadolazećeg vikenda te svakog narednog vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.”

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn