PU POŽEŠKO-SLAVONSKA: Akcija “Dan bez mobitela u prometu”

Datum objave: 31. 10. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Policijski službenici PU požeško-slavonske u suradnji s Udrugom menadžera sigurnosti iz Zagreba danas su proveli u Požegi edukativno-preventivu akciju “Dan bez mobitela u prometu”.Sudionici u prometu dobili su edukativne materijale.

Voditeljica službe policije Ivana Radić naglasila je važnost ovakvih preventivnih akcija. “Podsjetimo, od 1. kolovoza na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje se nastojalo utjecati i na četiri ubojice u prometu – alkohol, brzina, pojas i distrakcija, a kada govorimo o distrakciji tu upravo prednjači nepropisno korištenje mobitela u prometu. Pozvala bih ovom prilikom sve roditelje da budu primjer svojoj djeci te da ne koriste nepropisno mobitel tijekom vožnje. Budući da znamo kako djeca često koriste obrasce ponašanja svojih roditelja, vrlo brzo će i oni osobno doći za upravljače vozila te ponoviti istu grešku,” naglasila je Radić.

Dodala je kako se tijekom godine kontinuirano provode akcije vezane uz nepropisno korištenje mobitela u prometu, a tijekom ove godine zabilježeno je oko 200 upravo takvih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u iznosu 1000 kuna.

“Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan. To je jedna od poruka našeg projekta i kampanje osviješćivanja jer moramo osvijestiti kod građana, i kod pješaka i kod biciklista i kod vozača da je nepropisno korištenje mobitela u prometu jako opasno. Kroz kampanju smo radili i istraživanja i prvo istraživanje navika i ponašanja dalo je jako porazne rezultate – 91 posto građana u Hrvatskoj koristi mobitel u prometu za volanom, pješaci 50 posto, a 33 posto biciklista biciklira i istovremeno koristi mobitel. To je vrlo visoko, a niti istraživanje distrakcije nije dalo povoljnije rezultate jer su prilikom korištenja mobitela koncetracija i mogućnost reagiranja smanjeni. Niti jedan poziv nije toliko važan,” rekla je voditeljica projekta “Dan bez mobitela u prometu” Renata Ivanović iz Udruge menadžera sigurnosti.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn