PU BRODSKO-POSAVSKA: Ne isplati se bježati s mjesta prometne nesreće

Datum objave: 04. 9. 2020. | Kategorija: Crna kronika

SLAVONSKI BROD – Do kraja kolovoza ove godine, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, zbog napuštanja mjesta prometne nesreće, podnijeli su prekršajne prijave prema 73 počinitelja.

Na području Policijske uprave brodsko-posavske sve je češća pojava da vozači nakon prometnih nesreća napuštaju mjesto nesreće, no većinu ih u konačnici policija pronađe i sankcionira. Do kraja kolovoza ove godine, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, zbog napuštanja mjesta prometne nesreće, podnijeli su prekršajne prijave prema 73 počinitelja. Od toga, 6 počinitelja je napustilo mjesto događaja prometne nesreće u kojoj je bilo stradalih, a 67 osoba je pobjeglo s mjesta prometne nesreće u kojoj je nastala materijalna šteta.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisane su obveze vozača kada je prometnom nesrećom prouzročena samo materijalna šteta. Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Ukoliko to ne učine, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Napuštanjem mjesta prometne nesreće, u kojoj je nastala samo materijalna šteta, bez ostavljanja svojih podataka ili nepopunjavanjem Europskog izvješća, vozač motornog vozila može biti kažnjen kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna, uz tri negativna boda i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna, uz šest negativnih bodova i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom od najmanje dvanaest mjeseci, kaznit će se pak vozač motornog vozila koji ne ostane na mjestu prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen. Napuštanjem mjesta nesreće sudionici ne samo da pokazuju potpunu neodogovornost već i povećavaju sankcije.

TEKST: S. P./ PU BP     FOTO: S. P

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn