PRVI PETAK U VELJAČI NOSI CRVENO – Dan crvenih haljina i u Lipiku i Pakracu

Datum objave: 30. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

PAKRAC/LIPIK – U Hrvatskoj se prvi put obilježava „Dan crvenih haljina“, zdravstveno-edukativna akcija čiji je cilj podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena. Obilježavanje „Dana crvenih haljina“ provodit će se svake godine, prvog petka u veljači, a ove godine pridružile su se i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik te Srednja škola Pakrac.

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba u Hrvatskoj se prvi puta obilježava zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“, zdravstveno-edukativna akcija čiji je cilj podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, stoga je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara,“ kaže idejna začetnica ove hvalevrijedne akcije i predsjednica organizacijskog odbora prof. dr sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan.

 

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Srednja škola Pakrac pripremili su program kojim će obilježiti Dan crvenih haljina:
Prvi petak u veljači nosim crveno – podizanje svijesti o moždanom udaru kod žena
Dolazak u školu u crvenome zajednička fotografija i najava događaja za idući tjedan koji se planira od preventive moždanog udara do rehabilitacije posebno kod žena.
5. veljače (utorak) – dan preventive
Učenici Srednje škole Pakrac, smjer medicinska sestra/tehničar opće njege mjere krvni tlak i razinu šećera u krvi u prostorima HVIDRE od 10 – 12h – Ana Tidlačko
Učenici Srednje škole Pakrac, smjer fizioterapeutski tehničar četvrta godina zajedno sa zainteresiranim građanstvom kreću u terapijsku šetnju (ruta iznenađenja) – Helena Brandeis
6. veljače (srijeda) – dan preventive i liječenja
Jutro u Srednjoj školi Pakrac počinje sa zdravim obrokom – učenici petih razreda medicinska sestra opće njege zajedno s mentoricom Vesnom Božić pripremaju zdravi obrok koji će biti poslužen u zbornici škole.
Vježbom u novi dan kreće se u Centru za dnevni boravak Lipik uz učenike četvrtoga razreda smjer fizioterapeutski tehničar i njihovog mentora Mateja Viskovića, nastavlja se sa stručnim predavanjem: Život nakon moždanog udara.
Stručno predavanje na temu: Utjecaj stresa na razvoj moždanog udara kod žena izlaganje profesorice psihologije Nataše Major, mjesto održavanja konferencijska dvorana Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik Quella, vrijeme 18:30
Večer će poetski oplemeniti dr.sc.prim. Senka Rendulić Slivar
7. veljače (četvrtak) – dan rehabilitacije
Bal u crvenim haljinama – restoran Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik – djelatnici bolnice, učenici Srednje škole Pakrac smjer fizioterapeutski tehničar i medicinska sestra opće njege provode plesna večer s oboljelima plešu i druže se od 19 – 21h
Dress Code – crvena haljina, kravata, košulja……

CRVENO ZA ŽENE!
Jedna od 3 žene umrijet će od moždanog ili srčanog udara Crveno znači mozak, crveno znači srce!Rizik je veliki za žene! Djeluj! Veličina (visina) rizika ovisi o krvnom tlaku i kolesterolu! Educiraj obitelj kako izgleda moždani i srčani udar! Nemoj se dati! Mijenjaj stil života! Živi zdravo, jedi zdravo, nemoj pušiti, smršavi, vježbaj! Obuci crvenu haljinu, reci svim ženama!

Više o akciji pogledajte OVDJE.

TEKST: S. P.     FOTO: logo

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn