PRVI NOVOGRADIŠKI USKRŠNJI SAJAM – Turistički sadržaj koji tek treba zaživjeti

Datum objave: 13. 4. 2017. | Kategorija: Susreti

n

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji članova Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“, prema ideji Milana Rosića, neumornog entuzijaste i zaljubljenika u Slavoniju, uz organizacijsku pomoć Turističke zajednice grada, po uzoru na brojne druge sredine, i Nova Gradiška od ove godine ima Uskršnji sajam.

Iako polako postajemo svjesni vlastitih prirodno geografskih komparativnih prednosti, kao i potencijala kontinentalnog turizma, što je, još donedavno, bilo nezamislivo, moderni gost od destinacije traži puno više. U trenutku kada se gotovo svaka sredina nastoji turistički pozicionirati kroz, uglavnom, slične manifestacije, upravo su kreativnost, autentičnost i originalnost ključne. I mada svaku novu turističku priču treba pozdraviti, jer, samo se tako dugoročno, stvara i ponuda, ponekad nije potrebno „izmišljati“ toplu vodu. Dovoljno je samo pogledati kako to rade negdje drugdje. U tom ćemo smislu novom, tek osmišljenom novogradiškom Uskršnjem sajmu, dati priliku. I pozdraviti one koji su se manifestaciji pridružili. Jer, važno je početi.
Priča je to koju su, po uzoru na brojne druge gradove, uz logističku i organizacijsku pomoć, osmislili i pokrenuli članovi Udruge Čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“, predvođeni Milanom Rosićem, neumornim entuzijastom, zaljubljenikom u Slavoniju i sve njene posebnosti, vjernim čuvarom i poznavateljem tradicije.

Priča čiji je cilj Novogradiščanima i njihovim gostima, od 13.do 15.travnja uoči blagdana, u središnjoj gradskoj ulici, ponuditi sve ono što Uskrs čini šarenim, lijepim, ukusnim i mirisnim. I mada je priča tek u povojima (svaka čast lokalnim udrugama, malim i malo većim obrtnicima i poljoprivrednim proizvođačima koji su odlučili sudjelovati ) i mada je, za očekivati kako će u dane vikenda biti daleko posjećenija, riječ je o manifestaciji koja bi, s novim, urbano kulturnim vjetrovima koji počinju puhati u Novoj Gradiški, mogla i trebala naći svoje mjesto na karti turističkih i inih gradskih sadržaja.

nn

Na sreću, prostora za napredak ima, baš kao i entuzijazma članova „Tkanice“ u koji ne treba sumnjati. Ono što definitivno treba izdvojiti, svojevrsni je prateći sadržaj Uskršnjeg sajma. Riječ je o netipičnoj izložbi domaćih proizvoda, kreacijama novogradiških obrtnika i OPG-a, postavljenoj u izložbenom prostoru Turističke zajednice. Postav je to i buduće suvenirnice grada, kutak kakav bi trebala imati svaka sredina koja promišlja o turizmu i poduzetništvu, mjesto koje će, u samom centru grada, gostima, ali i Novogradiščanima, predstaviti sve ono što proizvode lokalni proizvođači, nudeći im priliku da s kontinenta za uspomenu ponesu autentičan poklon, ali i otkrivanjem lokalne gastronomije, doslovno zagrizu u Slavoniju.

Ako ste propustili prvi sajamski dan, mirisi, okusi i boje blagdana čekaju vas sve do subote, 15.travnja. Osim toga, šetnja središnjom gradskom ulicom prilika je da „bacite oko“ i na novi ukras grada-šarene pisanice postavljene ispred zgrade Gradske uprave, dar tvrtke „Čarolija“ vlasnice Branke Odak, koji su, zajedničkim kreativnim snagama, onako kako to rade Gradovi-prijatelji djece, oslikali i ukrasili mali i veliki polaznici gradskih dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn