PRVA POŽEŠKA PREMIJERA U NOVOJ SEZONI – Dođite i nazdravite kazališnoj čaroliji s veselom “Gostioničarkom”!

Datum objave: 16. 10. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Novu predstavu u produkciji Gradskog kazališta Požega “Gostioničarka” u režiji Davora Svedružića koja je nastala prema motivima komedije “Gostioničarka Mirandolina” Carla Goldonija, uoči premijere predstavili su ravnateljica GKP Valentina Neferović, redatelj predstave Svedružić te glumački ansambl.

Gostioničarka Mirandolina” jedna je od najpoznatijih i najizvođenijih komedija venecijanskog komediografa Carla Goldonija (1707.-1793.), podjednako priznata i hvaljena kako od publike tako i od kazališne kritike. Priča o vedroj i inteligentnoj gostioničarki Mirandolini koju opsjedaju razni prosci ispunjena je duhovitim dijalozima i nepredvidivim situacijama, a ovu suptilnu studiju karaktera iz originalno mediteranskog ozračja redatelj Svedružić smjestio je u slavonski grad sredinom prošlog stoljeća, u mali pansion koji vodi šarmantna vlasnica Ruža.

Predstava je nastala uz podršku Ministarstva kulture i medija RH te Grada Požege. Snažnu podršku izrazila je ovom prilikom i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović. “Naše kazalište ima bogatu tradiciju, preko 300 godina i ponosni smo što predstave vlastite, profesionalne produkcije postaju dio te tradicije na zadovoljstvo brojne kazališne publike. Grad Požega podržava rad ustanova koje doprinose unaprjeđenju kulturnog života i zalažu se za promociju kazališne umjetnosti i književnosti te ćemo i dalje nastojati poticati predstave u vlastitoj produkciji i pružati podršku našim mladim glumcima. Bogat kazališni repertoar potvrda je kvalitetnog i ustrajnog rada pa čestitam ravnateljici i djelatnicima Gradskog kazališta Požega, naglasila je pročelnica.

A prvi premijerni naslov u 29. kazališnoj sezoni Gradskog kazališta Požega doista nasljednik je bogate požeške kazališne baštine, jer prpošna gostioničarka zavodila je i šarmirala na požeškim kazališnim daskama i prije više od 70 godina.

” Volimo zagrabiti u našu bogatu kazališnu riznicu pa smo tako došli do podatka kako je 1950. godine u požeškom kazalištu premijerno izašla “Krčmarica Mirandolina”. Nakon punih 73 godine, na repertoar našeg kazališta ponovo stavljamo ovo poznato Goldonijevo djelo u nešto drugačijoj, modernijoj verziji. A posebna je radost predstaviti komediju u kojoj je četvero glumaca Požežana, uz četiri vanjska suradnika i redatelja Svedružića. Kakva je predstava i jesu li oni dobro odradili svoj posao požeška publika imat će priliku vidjeti 19., 20 i 21. listopada – 19. listopada imamo pretpremijeru, 20. listopada je premijera i 21. reprizna izvedba. Po interesu publike već sada možemo reći kako će biti dobar odaziv, a posebno smo sretni pozitivne energije koju je naša “Gostioničarka” donijela ne samo u kazališni prostor već i u grad.” rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Redatelj Davor Svedružić izrazio je zadovoljstvo, što, kako je naglasio, nakon 30 i više godina glumačkog rada s odigranih više tisuća predstava i 80 premijera, svoju prvu režiju radi baš u Požegi u Slavoniji. “Ogromno je zadovoljstvo bilo raditi ovdje ovu predstavu u ovom kazalištu koje svojom profesionalnošću i onome što treba popratiti predstavu nimalo ne zaostaje niti za jednim profesionalnim kazalištem u Zagrebu gdje sam radio pa i širom Hrvatske. Stoga hvala ravnateljici, ljudima u tehnici, svima koji su zaposleni u kazalištu koji su stvorili tako kvalitetne uvjete za profesionalni rad. Osobito mi je zadovoljstvo mi je rad s glumcima kojih ima svih generacija, od mladih koji još nisu ni diplomirali do iskusnih. Veliki plus ove predstave su upravo mladi ljudi talentirani i željni dokazivanja koji su bili spremni na sve. A u ovoj predstavi imamo široki dijapazon uloga, imamo Marina Klišmanića koji igra glavnu mušku ulogu, koji je ljetos na Dubrovačkim igrama također igrao glavnu ulogu i za kojeg predviđam veliku kazališnu karijeru, imamo Ružicu Maurus koja se ovdje predstavlja napokon u pravom velikom svjetlu s glavnom ulogom, imamo Antonija Jakupčevića koji je apsolutni komični motor ove predstave, požeške snage Anabelu, Ivana i Matka gdje ćete vidjeti da Požega doista ima sjajnu kazališnu budućnost, jer imate fantastične glumce,” rekao je redatelj.

I samom predstavom, čija je svježina i tematska aktualnost prepoznatljiva i danas, podičilo bi se bilo koje veće kazalište, dodaje redatelj. “Radim u Kazalištu Komedija i ova predstava bez ikakvih problema može sati uz bok našim predstavama i predstavama drugih kazališta u Zagrebu.”Sam Goldonijev tekst u vrijeme kada je nastao imao je posebnu snagu. Gostioničarka Mirandolina, žena koja sama vodi svoj posao i samostalna je, bila je tada ravna čudu. Danas to ipak nije slučaj, žene vode poslove, države, pa smo priskočili adaptaciji koju je napravila Lada Kaštelan za Kazalište Komedija prije 30 i više godina, a u kojoj se radnja događa 1922. godine. No ni taj trenutak da bi korespondirao s današnjim vremenom, nije me potpuno zadovoljio pa sam i tu adaptaciju još adaptirao i stavio je u 50. godine prošlog stoljeća, vrijeme kada se “znalo gdje je ženi mjesto”. To me je zaintrigiralo pa smo napravili predstavu u tom vremenu i drago mi je da govorimo o ženskoj emancipaciji i feminizmu. Jer, sam originalni tekst ne rješava ništa značajno u muško-ženskim odnosima, ali u ovoj adaptaciji događaju se neke značajne stvari gdje smo se zaista pozabavili tim odnosima ženskog izbora, slobode i htijenja. Dotakli smo se tog problema dosta ozbiljno i nadam se da će sam kraj predstave biti mnogima veliko iznenađenje, a uz to napravili smo odličnu komediju ljudskih karaktera, predstavu koja će ostaviti dojam kod gledatelja,” rekao je redatelj.

Uz Ružicu Maurus i Marina Klišmanića u predstavi glume Antonio Jakupčević, Goran Malus, Lena Medar, Anabela Sulić, Ivan Vukelić i Matko Trnačić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, scenski pokret Maja Huber, a glazbu Tin Tonković. Svoj veliki doprinos dali su i djelatnici kazališta oblikovatelj svjetla Goran Krmpotić, ton majstor Dario Hak, rekviziterka Marija Matijanić, majstor scene i inspicijent Renato Pok te garderobijerka Ljiljana Rodić.

Pretpremijera predstave je 19. listopada u 20 sati, a premijera 20. listopada u 20 sati. Reprizna izvedba očekuje vas 21. listopada 2023. godine. Dođite i nazdravite kazališnoj čaroliji s veselom Gostioničarkom!

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn