PROSLAVLJEN DAN OPĆINE ČAGLIN – Brojni projekti i rezultati nadahnuće su za još više i bolje

Datum objave: 18. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

N

ČAGLIN – Općina Čaglin proslavila je danas svoj dan  prigodnim programom – polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na mjesnom groblju, svetom misom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Bila je to prilika da načelnik općine Dalibor Bardač izvjesti nazočne o postignutim rezultatima u jednogodišnjem razdoblju.

Svoj prvi puni mandat za koji je dobio veliko povjerenje svojih sumještana, načelnik Bardač, kako je naglasio, svjestan je da mora opravdati i to isključivo predanim radom i rezultatima. “Vrijeme u kojem se nalazimo, za Slavoniju pa tako i za Općinu Čaglin, daleko je od idealnog. Nezaposlenost, odlazak mladih i obitelji sve je izraženija i to nažalost moramo kao takvo prihvatiti. Prihvatiti  da, ali se ne i pomiriti već još ustrajnije i napornije raditi nebi li na bilo koji način stvorili uvjete za njihov ostanak ili povratak onih koji su već otišli.Dakako da mi kao lokalna uprava nismo tvrtka  koja bi mogla stvarati radna mjesta, ali da možemo pripomoći stvarati uvjete za to, to sigurno da i to nam je prioritetna zadaća. Svaki onaj mladi čovjek kojeg uspijemo zadržati na ovim prostorima biti će i naš uspjeh jer bez ljudi, bez mladosti bez djece je praktički  sve ostalo nebitno i kako bi rekla  pjesma “uzalud vam trud svirači”. Ni ja ni svi mi koji radimo na dobrobit ove općine ne želimo biti svirači koji sviraju u praznoj dvorani, ne želimo biti promatrači, već pokretači aktivnosti i projekata u našoj Općini,” naglasio je načelnik Bardač, predstavljajući neke od vrijednih projekata. Uz uređenje društvenih domova, poput onog u Milanlugu, odvodnje i kanalizacije u ulici A. Stepinca u vrijednosti 370 tisuća kuna, tu je svakako i dječji vrtić na koji su u Čaglinu posebno ponosni.

“Početkom travnja prošle godine za radove na dječjem vrtiću u Čaglinu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije odobreno nam je 400.000,00 kn, a krajem godine još 200.000,00kn, tako da smo izvršili radove građevinsko obrtničke i elektroinstalaterske – vrijednost radova iznosila je 593.530,00 (parket, keramika,rasvjeta, ličenje. itd.), ugradnju unutrašnje stolarije vrijednu 285.125,00 kn, te postavljanje toplinske izolacije vrijednu 185.000,00kn. Razliku od dobivenih 600.000,00 kn općina je financirala iz vlastitog proračuna.Radove koji slijede na uređenju okoliša oko vrtića Općina Čaglin kandidirala je na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku,” rekao je načelnik.

NN

Više od 1,8 milijuna kuna Općini Čaglin odobreno je iz mjere ruralnog razvoja 7.2.2. Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta za rekonstrukciju Kolodvorske ulice u Čaglinu čiji radovi kreću uskoro, a vrlo dobro napreduju i pripreme za izgradnju nove ambulante koju su kandidirali  u Ministarstvo regionalnog razvoja, a procijenjena vrijednost je oko 3,5 milijuna kuna. Blizu dva milijuna kuna vrijedna ne i projekt šumske ceste, a za općinsku zgradu te društvene domove u Latinovcu, Kneževcu i Sapni izrađeni su energetski certifikati  i glavni projekti koji su kandidirani na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. “Projektom ZAŽELI u kojem sudjelujemo sa općinama Jakšić, Kaptol, Brestovac, Velika i gradom Kutjevom vrijednom 8,5 milijuna kuna sa područja općine Čaglin bit će zaposleno 10 žena koje će voditi brigu o 60-tak starijih korisnika, a najveći projekt koji bi ove godine trebao biti realiziran na području općine Čaglin je rekonstrukcija državne ceste D53 kroz Čaglin kojeg financiraju Hrvatske ceste. Njegova vrijednosti  iznosi blizu 15 milijuna kuna, nedavno je završena javna nabava za izbor izvođača te se nadam da će i radovi na tom  projektu ubrzo započeti, Uz radove na cesti vršit će se radovi na dijelu odvodnje, a paralelno s tim radovima HEP odnosno će vršiti rekostrukciju dijela niskonaponske mreže, dok će se općina  uključiti u modernizaciju javne rasvjete, odnosno zamjenu postojećih lampi LED svjetiljkama, te na taj način smanjiti troškove potrošnje električne energije i održavanja javne rasvjete,” dodao je načelnik Bardač.

Općina Čaglin, naglasio je,  brine i o svojim mlađim i najmlađim stanovnicima. “Novorođenčad sufinanciramo sa po 1000kn za prvo i drugo, a sa 2000 kn za svako sljedeće dijete. Igraonicu koja se održava u prostorima osnovne škole sufinanciramo sa 1.500 kn mjesečno. Za našu osnovnu školu svake godine izdvajamo 20-tak tisuća kuna, a od ove godine osigurali smo kupnju udžbenika za sve učenike od 1- 4 razreda. Sve srednjoškolce bilo da putuju u srednju školu bilo da stanuju u mjestu školovanja subvencionirano sa po 200 kn mjesečno (90 učenika), trenutno stipendiramo 5 studenata sa po 600 kn mjesečno svih 12 mjeseci, također subvencioniramo podučavanje sviranja tamburice te školu plivanja za naše školarce. Na području Općine djeluje i 10-tak udruga čiji opstanak također ovisi o financijski sredstvima općine, općina brine i o socijalno ugroženom stanovništvu, a posebno i za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svih stanovnika pa će 70 tisuća kuna izdvojiti u ovoj godini za prisutnost liječnika i izvan njegovog radnog vremena.

NN1

“Podsjećam vas samo da Općina Čaglin u svom sastavu osim Čaglina ima još 30 naselja te da naravno svako od njih ima svoje zahtjeve i želje. I ja i moji djelatnici i djelatnici Komunalca svakako želimo biti svima na usluzi te u najvećoj mogućoj mjeri zadovoljiti njihove potrebe. Svjestan sam da je nemoguće sve zadovoljiti ali trudimo se napraviti prioritete te se toga i držati. Naravno mnogi će reći da se moglo ili da se može bolje i više, sigurno da se može i da moramo tome težiti jer nikako nije dobro ako čovjek ne teži nečemu boljem i kvalitetnijem. I da ne mislim da mi možemo i bolje i više ne bih se ni prihvatio ovog posla i ne bih stajao danas ovdje pred vama. Često se moglo pročitati u nekim medijima da je Općina Čaglin, najsiromašnija u RH,  da je najnerazvijenija, da je ovakva ili onakva. Istina je da smo možda u prošlosti zbog ovog ili onog imali lošiju startnu poziciju u odnosu na neke druge općine ali danas to sigurno nije tako i sve ono što se događa u drugim općinama i gradovima događa se i u općina Čaglin, prate se natječaji, pišu se projekti, izrađuje se dokumentacija, kandidira se i na europske i na nacionalne fondove, praktički na sve ono što se može kandiditati i siguran sam da će takav pristup poslu uroditi plodom i da će se sve to uskoro  vidjeti na terenu, a to je ono što ljude zanima i čini zadovoljnim,” zaključio je načelnik Bardač čestitajući svojim sumještanima Dan općine.

Na svečanoj sjednici nazočili su brojni gosti i uzvanici, gradonačelnici i načelnici s područja županije, a prigodnim riječima Dan općine čestitali su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dožupan i “domaći čovjek” Željko Jakopović, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić koji je čestitao u ime svojih kolega načelnika te pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška koji je pohvalio  brojne kvalitetne projekte .

NNN

“Općina Čaglin zajedno sa sve ostale četiri općine dokazuju kako općine trebaju postojati. Potvrđuju to ovi projekti i treba se boriti, dokazivati onim stručnjacima koji nisu bili na terenu, da ovakva raspodjela ima smisla i da je ovo dokazano učinkovit model. Projekti koji idu preko Ministarstva regionalnog razvoja, samo iz nacionalnih sredstava spustili su u Požeško-slavonsku županiju preko 50 milijuna kuna, a dobar dio tih sredstava došao je i do općine Čaglin. Drago mi je da promišljate o vrijednim projektima i za buduće razdoblje u kojem ćete imati i dalje i našu podršku,” rekao je između ostalog Huška. Nagrada Općine Čaglin uručena je ove godine Zdenku Šipecu zbog brojnih doprinosa zajednici posebice u segmentu vatrogastva.

TEKST: S. Pok      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn