PROSLAVA SVETOG VINKA NA NOVOGRADIŠKI NAČIN – Prilika za zdravicu i povratak Slavči

Datum objave: 23. 1. 2020. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Iako službeno ima tek dva poznata vinara, Nova Gradiška se može pohvaliti velikim brojem zaljubljenika u vina i Slavčom, pitoresknim brdom smještenim iznad grada, koje je, zaslugom članova istoimene Udruge vinogradara i voćara, “ugostilo” svečanost organiziranu u čast Svetog Vinka.

Iako je u gradu puno više onih koji u vinima uživaju nego onih koji ih proizvode, i Novogradiščani su, u skladu s običajima, nazdravili Svetom Vinku. Tradicionalnu manifestaciju koja označava početak vinogradarske godine organizirali su članovi Udruge vinogradara i voćara Slavča, na istoimenom brdu smještenom iznad grada, s ciljem promocije vinske kulture ali i revitalizacije nekada omiljenog izletišta Novogradiščana.

Neuobičajeno topao i sunčan siječanjski dan okupio je na Slavči mnogobrojne goste i prijatelje, štovatelje dobre vinske kapljice, među kojima i čelne ljude Grada-gradonačelnika Vinka Grgića sa zamjenicima i predstavnike nekoliko gradskih tvrtki. “Tradicija se nastavlja, zbog čega se nadam kako će ova manifestacija, s vremenom postati i prepoznatljiv simbol našega grada. Prije svega zbog prilike za predstavljanjem lokalnih vina, a onda i revitalizacijom Slavče koju želimo obnoviti i “vratiti” Novogradiščanima. S tim smo ciljem od Grada zakupili hektar i pol zemlje na kojem planiramo kreirati prostor za sve naše sugrađane, školarce, planinare, putnike namjernike, s nadstrešnicom i voćnjakom sa starim sortama. Planova je puno i idemo raditi.”, najavio je, tom prigodom, u ime organizatora, predsjednik Udruge vinogradara i voćara “Slavča” Franjo Matijašević.

“Osim dva poznata novogradiška vinara, svi ostali članovi Udruge uglavnom su entuzijasti, zaljubljenici u vina koja radimo za vlastiti gušt, bez profita, želeći tek uživati u kapljici koju smo sami stvorili. Pridružite nam se i uživajte! “, zaključio je Matijašević. Zadovoljstvo manifestacijom iskazao je i prvi čovjek Grada, saborski zastupnik Vinko Grgić.

“Lijepo je da smo se okupili i ove godine radi druženja, uživanja u sjajnoj eno i gastro ponudi, ali i podrške našim vrijednim vinarima. Uz zdravicu Svetom Vinku za rodnu i plodnu godinu, nazdravimo i Slavči, na kojoj će, uskoro, niknuti vidikovac, za što smo osigurali sredstva u proračunu, želeći da ovo opet postane mjesto susreta i druženja naših sugrađana, obrađenih vinograda i voćnjaka, mjesto uživanja u prirodi i svim prednostima i ljepotama našega grada i šireg novogradiškog kraja.”, rekao je gradonačelnik Grgić.

TEKST: S. T.      FOTO: FB Cajtung

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn