PROMOCIJA KNJIGE – Trenkovi memoari čitaju se kao uzbudljiv roman

Datum objave: 30. 10. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – U organizaciji Povijesne postrojbe “Trenkovi panduri” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predstavljena je knjiga “Memoari baruna Franje Trencka” koja predstavlja jedno od najnovijih izdanja Hrvatskog instituta za povijest Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. Knjigu su predstavili predstojnik Podružnice dr. sc. Stanko Andrić,  suradnik na knjizi dr. sc. Milan Vrbanus i dr. sc. Alexander Buczynski koji je knjigu priredio.

Barun Franjo Trenk jedna je od rijetkih povijesnih ličnosti iz hrvatske prošlosti koja je poznata široj javnosti i daleko izvan hrvatskih granica. Popularne pikanterije iz burnog života tog ratnika, pustolova i zavodnika i danas intrigiraju, a primjeri  “žive povijesti” očiti su posebice u Požegi gdje Trenkovo ime pronose i njeguju tradiciju njegovih pandura Gradska glazba “Trenkovi panduri” i Povijesna postrojba “Trenkovi panduri”.
“To je autobiografski tekst iz vremena dok je barun Trenk bio živ. U samom tekstu navedeno je kako je on autor, iako se povijesničari bave pitanjem autentičnosti autorstva. Knjiga donosi niz detalja, od njegovog djetinjstva i avantura tijekom kasnijeg života – na vojnom, obiteljskom i ljubavnom planu.Trenk je slikovita, neobična osoba u kojoj je spoj različitih karakteristika – pustolovni  duh i vojnička karijera, neustrašivi vojnik koji je bio vrlo vješt u neuobičajenim metodama ratovanja, a s druge strane tu je niz anegdota iz privatnog života koji doprinose romanesknosti njegove osobe. Ono što ga povezuje s nama činjenica je da je bio slavonski vlastelin i veliki dio svojih legendarnih postrojbi regrutirao je upravo s ovih prostora,” naglasio je Andrić.

nn

“O liku i djelima Franje baruna Trenka kruže različite priče od kojih su neke daleko od istine, ali ih se uprkos tome uporno ponavlja. Jedna od njih je da je bio ljubavnik Marije Terezije. Općeniti je problem za povijesnu struku da su njezini predmeti istraživanja često toliko pristupačni da svi misle da o njima sve znaju. Upravo zbog toga našoj struci pripada Sizifov posao da tu ljubav javnosti prema povijesti usmjerimo k solidnim povijesnim rekonstrukcijama, bilo na papiru ili na kakavoj pozornici. Solidno i provjereno ne mora nužno značiti i suhoparno. Knjiga koja se nalazi pred vama zamišljena je da dijeli to načelo” kaže u predgovoru priređivač Alekxander Buczynski.

Doista, “Memoari baruna Franje Trencka” na 352  stranice donose pomno rekonstruiran život slavnog slavonskog baruna, popraćen  poučnom uvodnom povijesnom studijom u kojoj se pojašnjavaju povijesne okolnosti te se daje važan kontekst za razumijevanje tog i takvog života i djelovanja. Možda stolovi u kutjevačkim podrumima doista nisu bili grijani vrelinom carsko-plemićke ljubavi, ali i bez te pitoreskne crtice, Trenk nam još uvijek ima puno toga za ispričati.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn