PROMO: VELEUČILIŠTE U POŽEGI – Uz izvrsne rezultate jedinstvene vinoteke, najavljeni novi projekti i vinske kreacije

Datum objave: 21. 8. 2020. | Kategorija: Promo

POŽEGA – Prodavaonica vina Veleučilišta u Požegi smještena u samom središtu grada u Cehovskoj ulici, od svečanog otvaranja u svibnju do danas, višestruko je opravdala svoje postojanje. Ovih dana u pripremi su i brojni noviteti vezani uz ponudu i prezentaciju plemenite kapljice, a Veleučilište će sa bogatom ponudom i cjelodnevnim radnim vremenom vinoteke, biti partner i kultnom Aurea Festu.

Vinoteka jedinstvena u Hrvatskoj, na svojim policama nudi vina nastala u sklopu veleučilišnog nastavnog objekta na padinama Papuka kraj Podgorja, a svojim postojanjem obogatila je turističko-kulturni portret grada dajući novu dimenziju brojnim gradskim zbivanjima. Iako će kultni Aurea Fest ove godine doživjeti reduciranu verziju usklađenu s epidemiološkim mjerama, bez dobrog vina teško ga je zamisliti. Stoga su upravo ovo vrijeme pred festival pročelnik Poljoprivrednog odjela Josip Mesić i prodekan za razvoj Berislav Andrlić iskoristili kako bi javnosti predstavili uspjehe, planove i novosti s područja vinogradarstva i vinarstva, koje će tekućem blagu dati dodatnu vrijednost.
Izbor lokacije u samom središtu grada bio je pun pogodak, pravi vjetar u leđa novim idejama, kaže prof. Andrlić.

“Nakon otvaranja prodavaonice vina izrazito smo zadovoljni s novom lokacijom prodavaonice. Kupci su se navikli i došlo je do povećanja prodaje našeg vina. Uz to, imamo i iskorak u području nastave jer će ova prodavaonica biti od 1. listopada i početkom nove akademske godine i nastavna baza – studenti koji su u području Vinogradarstva, vinarstva i voćarstva te studenti Trgovine i računovodstva imat će ovdje dio nastave i studentske prakse. Tako podižemo i kvalitetu nastave,” naglasio je Andrlić.

“Kada je riječ o nadolazećim aktivnostima, vezano uz Aurea Fest, bit ćemo partneri ovog značajnog kulturno-glazbenog zbivanja te ćemo produžiti rad prodavaonice vina. Imat ćemo cjelodnevno radno vrijeme, a očekujemo povećanje prodaje i dolazak gostiju u Požegu te time i promociju Veleučilišta, ali i grada Požege kao vinske destinacije,” rekao je Andrlić. U pripremi je, kako je najavio i izrada nove vinske etikete na kojoj će biti svjetski poznata i prepoznatljiva – Rudinska glava. “Upravo danas osnovana je radna skupina za izradu nove etikete i pristupamo izradi novog vizualnog identiteta vina Veleučilišta u Požegi, u suradnji s Gradskom muzejom Požega. Dogovor je da koristimo Rudinsku glavu kao lajtmotiv buduće etikete te ćemo u skladu s tim, uz pomoć grafičkih dizajnera doći nadam se do kraja godine do nove etikete koja će nas onda izdići na još višu razinu po pitanju prepoznatljivosti na tržištu vina.”

Uz novu etiketu, pripremaju se i neka nova vina koja će zasigurno pobuditi interes i probuditi nepce vinoljubaca, najavio je pročelnik Poljoprivrednog odjela Josip Mesić. “Novim zakonom nam je omogućeno jednostavnije i jeftinije puštanje pojedinih etiketa vina u promet – vjerojatno će biti rose jedan ili dva čak, na tržište će uskoro i graševina sur lie, odložena više do godinu dana u drvenim bačvama na talogu. Idemo to u suradnji s proizvođačem drvenih bačava iz Našica, uz kreiranje i nekih drugih bijelih vina također odloženih u drvenim bačvama te stvaranjem tog stila koji povezuje slavonski hrast i naših sorata koje se uzgajaju u kutjevačkom vinogorju,” rekao je Mesić.

Uz znanstveni pristup oslonjen na bogatu vinsku tradiciju uspjeh je neizostavan, a iz ruku znalaca, čaša očekivanja čak i uz neočekivane okolnosti ispunjena je kvalitetom.”Berba je uskoro, godina je za sad izvrsna i nadamo se da će tako ostati do samog početka berbe koja kreće za desetak dana. Prijašnjih godina imali smo redukciju na svim crnim sortama, a ove godine reducirali smo i graševinu, pinot, chardonnay stoga što je urod veći, tržište vina i ugostiteljski sektor u padu su zbog pandemije i plan nam je, obzirom da zaliha imamo, proizvesti vina punijeg tijela, moćnija vina koja će moći duže odležavati. Tako bi ove godine trebali imati uglavnom vrhunska vina, kompleksna i sposobna za dugo odležavanje,” najavio je Mesić.

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn