PROMO: VELEUČILIŠTE U POŽEGI – Predstavljen studij Enogastronomije, jedinstven u Hrvatskoj!

Datum objave: 19. 5. 2021. | Kategorija: Promo

POŽEGA – Stručni studij Enogastronomija na Veleučilištu u Požegi prvi je studij u RH iz područja biotehničkih znanosti usmjeren na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma. Povodom 23. obljetnice osnivanja Veleučilišta studij je predstavljen uz live cooking show chefa Tomice Đukića.

Veleučilište u Požegi koje je 2020. godine proglašeno najboljim veleučilištem u Republici Hrvatskoj obilježava 23. godišnjicu, a ti povodom u Studentskom domu dr. Franjo Tuđman, u skladu s epidemiološkim mjerama, svečano je predstavljen novi studij Enogastronomije koji će od jeseni biti ponuđen maturantima. Stručni studij Enogastronomija na Veleučilištu u Požegi prvi je studij u RH iz područja biotehničkih znanosti usmjeren na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Jer, kako je naglasio prodekan za razvoj doc.dr.sc. Berislav Andrlić, današnji razvoj gastronomije u Hrvatskoj ne smije se prepustiti slučaju i sve više se nameće potreba obrazovanja stručnjaka i u tom području. “Cilj današnjeg zbivanja je predstaviti novi studij Enogastronomije u Požegi, jedinstveni takav studij u Republici Hrvatskoj stoga što će to biti prvi studij koji će biti usmjeren na STEM sektor, sektor koji će svakako u budućnosti biti potreban u Hrvatskoj za zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva. Prošlo je godinu dana od istraživanja tržišta do samog kreiranja i recenziranja od strane ministarstva kako bi iznjedrili takav studij koji je potreban tržištu rada i koji će od jeseni s 30 redovitih studenata biti ponuđen maturantima putem sustava državne mature.” rekao je Andrlić.

Studij sadržava većinu predmeta prehrambene tehnologije te područje ekonomije i komunikacijskih vještina jer smisao je da student kroz taj studij svlada temeljne kulinarske vještine, nauči voditi objekte koji se bave pripremom hrane, planirati obroke, kreirati jelovnike, organizirati upravljanje restoranom i barom te takvu ponudu prodati turistima, na kućnom pragu, ili u ugostiteljskom objektu. Imat ćemo razvijenu mrežu s našim partnerima, od hotelskih lanaca do naših OPG-ova i vinarija gdje će studenti imati priliku prikupljanja praktičnih znanja s različitim kulinarskim stručnjacima, poput chefa Tomice Đukića koji je i danas prezentirao enogastronomiju kroz live cooking show.” dodao je Andrlić.

U svjetlu veleučilišne obljetnice, uz novi studij Enogastronomije koji će zasigurno naići na veliko zanimanje budućih studenata, tu je i studij Informatike koji kreće od iduće godine. Ponosa vrijedna visokoškolska ustanova koja trenutno ima više od 800 studenata iz cijele Hrvatske, doživjela je tako potpuno redizajniranje u smislu obrazovnih programa i snažnim koracima kreće u smjeru daljnjeg razvoja i čvršćeg povezivanja sa Sveučilištem u Osijeku.

“Drago mi je istaknuti jednu uspješnu dugogodišnju suradnju između Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku i Veleučilišta u Požegu. Vezano uz tu suradnju s našeg su sveučilišta ovdje aktivno uključeni djelatnici, profesorice, profesori i asistenti s naših fakulteta kao što je Prehrambeno-tehnološki fakultet, Fakultet agro-biotehničkih znanosti, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet. Ta dugogodišnja suradnja rezultirala je i time da je Veleučilište u Požegi, kroz reakreditaciju od strane međunarodnog povjerenstva ocijenjeno kao najbolje veleučilište u Republici Hrvatskoj. Ponosni smo i vjerujem da će ova suradnja biti još bolja. Studij Enogastronomije je dobar za cijelu ovu regiju, za mlade koji žele ovdje pronaći svoj komadić neba, to je deficitaran studij koji će, sigurni smo opravdati svoje postojanje,” rekao je rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc Vlado Guberac.

“Veliki su izazovi sve je snažnija konkurencija i bilo je nužno kreirati neke nove programe, a dobra temelj pronašli smo u turizmu. Turizam je snažna gospodarska grana u Republici Hrvatskoj, a hrana i piće sastavnica su turističke ponude i krenuli smo u studij Enogastronomije, jedinstven u zemlji. Ima još studija enogastronomije, ali oni su u području društvenih znanosti. Ovo je jedinstven studij, prvi u području biotehničkih znanosti i dat će naglasak na hrani i piću, kvaliteti proizvodnje i očuvanju vrijednosti, ali i na autohtonoj hrani koju u Slavoniji i Baranji imamo puno i po kojoj je naša regija prepoznatljiva,”naglasio je i predsjednik Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta, prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Drago Šubarić.

Kultura ispijanja vrhunske vinske kapljice na visokoj je razini, gastronomija nije još uhvatila taj korak, kaže pročelnik poljoprivrednog odjela mr.sc. Josip Mesić.

“Vinarstvo je možda na jednom pijedestalu kojeg nikako da stigne i gastronomska ponuda. Stoga sam uvjeren kako je ovo, ne samo za naše područje, već i za cijelu kontinentalnu Hrvatsku, Slavoniju i Podunavlje, velika dobrobit,” naglasio je Mesić.

Uz rektora Guberca i predsjednika Upravnog vijeća Veleučilišta Šubarića, dekana Veleučilišta u Požegi prof.dr.sc. Borislav Miličevića, predstavljanju novog studija i razvojnih planova za sustavno poboljšanje kvalitete ove visokoškolske ustanove, prisustvovali su i i dugogodišnja predsjednica Upravnog vijeća Marija Bajt, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku prof. dr.sc. Jurislav Babić, prodekan za razvoj Fakulteta agrobiotehničkih znanosti prof. dr. sc. Tomislav Vinković, dekan Pravnog fakulteta u Osijeku prof. dr.sc. Tunjica Petrašević te predstavnici strukovnih udruženja. lokalnih vinara i ugostitelja. 

   TEKST: Sanja Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn