PROMO: VELEUČILIŠTE U POŽEGI – Dugogodišnja međunarodna suradnja obilježena berbom

Datum objave: 08. 10. 2021. | Kategorija: Promo

POŽEGA/PODGORJE – U vinogradima Veleučilišta u Podgorju danas je simboličnom berbom grožđa obilježena dugogodišnja međunarodna suradnja s kolegama iz Francuske. U berbi s međunarodnim predznakom uz požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, sudjelovali su i studenti i profesori s Inpole Formation Brens koji borave na praksi iz biotehničkih znanosti u Veleučilištu.

“Dugogodišnju suradnju s kolegama iz Francuske obilježili smo danas i berbom grožđa. Ovdje je 12 sudionika iz Francuske predvođeni kolegom Fabriceom Crepieuxom. Iako smo bili limitirani vremenski uvjetima pobrali smo određenu količinu cabernet sauvignona od kojeg ćemo proizvesti vrhunsko vino u ograničenoj seriji,” pojasnio je pročelnik poljoprivrednog odjela mr.sc. Josip Mesić. Vinogradarska godina, dodaje, bila je teška zbog suša, a grožđe iz ove godine potencijalno zbog karakteristika može ići u smjeru proizvodnje vina koja su pogodna za odležavanje.

Međunarodna berba grožđa druga je u nizu u organizaciji Veleučilišta u Požegi, trenutno najboljeg veleučilišta u Hrvatskoj upravo po realizaciji međunarodne suradnje i Erasmus programa, naglasio je prodekan Berislav Andrlić. “Povezujemo se sa zemljama koje su vrlo jake u području vinogradarstva i vinarstva te vinskog turizma. Veleučilište ide u pravcu kreiranja jednog novog programa ruralnog turizma gdje će onda i ovakve škole iz koje nam dolaze gosti biti uzor, gdje ćemo koristiti njihova iskustva i programe prilikom usporedbe i kreiranja naših novih aktivnosti,” rekao je Andrlić.

Kada je riječ o Veleučilištu, međunarodna suradnja donosi “bogate berbe”, naglasila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, ponosna na ovu prepoznatljivu i vrsnu visokoškolsku ustanovu.

“Ponosni smo na njihov rad, njihovo znanje koje kvalitetno prenose našim mladim snagama – vinarima, voćarima i vinogradarima. Na tome im od srca čestitam, a posebno se ponosimo time da ćemo u budućnosti postati Fakultet turizma i ruralnog razvoja. Pričati o vinogradarstvu i vinarstvu u Požeško-slavonskoj županiji gotovo je bespredmetno jer mi to vidimo, živimo svakodnevno, posebice ovdje na području grada Kutjeva. Naša županija poznata je po svojim vrhunskim vinarima i to je sigurno čvrst temelj razvoja na ovom području, čemu će pridonijeti i osnivanje tog fakulteta. Pri tom, Županija daje veliku podršku na uspostavi sve istraživačke i znanstvene infrastrukture koja je neophodna da bi se nivo nastave i edukacija podigao na još višu razinu,” zaključila je županica Jozić.

Svoje zadovoljstvo boravkom u Požeštini, a posebice bogatstvom dojmova, kvalitetnom razmjenom iskustava i vrhunskom kakvoćom zlatne kapljice koja sazrijeva u veleučilišnim podrumima izrazio je u ime gostiju direktor francuske škole Fabrice Crepieux.

TEKST: S. Pok             FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn