POŽEGA POSTAJE SVEUČILIŠNI GRAD- Županija i Grad Požega dali podršku osnivanju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja

Datum objave: 01. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požeško-slavonska županica Antonija Jozić i gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić danas su održali radni sastanak s rektorom Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc Vladom Gubercem, prorektorom za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Dragom Šubarićem, ujedno i predsjednikom Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta, te dekanom Veleučilišta u Požegi prof. dr. sc. Borislavom Miličevićem.

Ponosa vrijedna visokoškolska ustanova koja trenutno ima više od 800 studenata iz cijele Hrvatske, doživjela je ove godine potpuno redizajniranje u smislu obrazovnih programa i snažnim koracima kreće u smjeru daljnjeg razvoja i čvršćeg povezivanja sa Sveučilištem u Osijeku. U svjetlu veleučilišne obljetnice ove su godine tako otvorena dva nova studija – Enogastronomija i Informatika. Kako je turizam gospodarska djelatnost koja omogućuje razvoj urbanih, ali i ruralnih sredina lokalnih zajednica, te doprinosi razvoju ostalih djelatnosti, Grad Požega na čelu s gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem uručivanjem pisma potpore podržao je razvoj visokog obrazovanja u gradu Požegi te dao podršku preustroju Veleučilišta u Požegi u Fakultet turizma i ruralnog razvoja sa sjedištem u gradu Požegi, kao znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku.

“Drago mi je istaknuti jednu uspješnu dugogodišnju suradnju između Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku i Veleučilišta u Požegi koja je rezultirala time da je Veleučilište u Požegi, kroz reakreditaciju od strane međunarodnog povjerenstva ocijenjeno kao najbolje veleučilište u Republici Hrvatskoj. Postupak koji traje već gotovo godinu dana sada polako privodimo kraju. Počelo je tako da je dekan Veleučilišta u Požegi u ime Veleučilišta izrazio namjeru da veleučilište preraste u sveučilišnu sastavnicu. Novi fakultet bi time postao neovisna i punopravna sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. To znači da fakultet u Požegi ima i dalje sve ono što kao sastavnica sveučilišta uprihoduje na tržištu ili kroz školarine. Druga velika stvar je da svi studiji koji se trenutno odvijaju dobivaju sveučilišnu razinu što sa sobom povlači i drugačije kriterije u nastavi. Dugoročno gledano to je velika stvar za Požegu koja postaje sveučilišni grad,” rekao je rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc Vlado Guberac.

“Kako bi Požegu ponovno svrstali u red sveučilišnih gradova i nastavili tradiciju Academie Posegana podržavamo osnivanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u okviru Sveučilišta J.J. Strossmayera sa sjedištem u Požegi. Na taj će način Veleučilište u Požegi nastaviti doprinositi jačanju poduzetničkog regionalnog sektora kao i poduzetništva diljem Republike Hrvatske, pružajući primjerenu razinu znanja i vještina koje osposobljavaju studente kako za rad, tako i za daljnje obrazovanje,” naglasio je gradonačelnik Glavić.

Pismo potpore uručila je u ime Požeško-slavonske županije i županica Antonija Jozić. „Iznimna mi je čast dati podršku osnivanju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja ovdje u Požegi. Požega postaje fakultetski grad, sastavnica sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, što na neki način jamči opstojnost i daljnji razvoj posebice u segmentu razvoja znanosti i visokog obrazovanja u Požeško-slavonskoj županiji. Vjerujem kako ćemo uz podršku vlade Republike Hrvatske uspjeti i u namjeri uspostave kampusa u prostoru vojarne. Ako imamo podršku vlade u osnivanju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja ovdje u Požegi kao sastavnice sveučilišta, onda isto tako vjerujem da će i svaki onaj sljedeći korak koji proizlazi iz osnivanja, a budućem fakultetu će trebati i kvalitetnija infrastruktura, biti jednako podržan od strane vlade,“ rekla je županica te dodala kako u narednom razdoblju očekuje i sastanak s ministrom obrane upravo na ovu temu.

“Veleučilište u Požegi ocijenjeno je kao jedno od najboljih veleučilišta u Hrvatskoj. Enogastronomija kreće ove godine, zatim je tu studij turizma, dekan je već dobio nalog da rade program za taj studij. Predviđamo kako će i druge sastavnice sveučilišta u Osijeku imati neke svoje programe u Požegi i to u okviru određenog kampusa. Danas smo razgovarali sa županicom i o prostoru vojarne koja bi mogla biti mjesto gdje bi budući fakultet imao prostor, ali i neke druge sastavnice sveučilišta koje bi mogle svoje programe izvoditi u ovom prostoru. Kada govorimo o Slavoniji, znamo da nema takvog studija, pronašli smo evo jednu nišu gdje bi studenti mogli studirati. Turizam je vrlo bitan za gospodarstvo i sada i u budućnosti i vjerujemo kako će interes budućih studenata biti vrlo velik,” naglasio prof. dr. sc. Drago Šubarić.

Veleučilište u Požegi utemeljeno je Odlukom Vlade Republike Hrvatske 21. svibnja 1998. godine kao javna visokoškolska ustanova. Misija Veleučilišta u Požegi je, kroz ustrojavanje i izvođenje stručnih studija, pružiti primjerenu razinu znanja i vještina studentima te ih tako osposobiti za neposredno uključivanje u radni proces.

TEKST: S.Pok/M.Š.S        FOTO: S. Pok/PSŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn