PROLJETNO UREĐENJE NOVE GRADIŠKE – Parkirališta, pješačke staze, kružni tokovi, a za koju godinu i dvokilometarska šetnica uz Šumetlicu

Datum objave: 08. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

ng

NOVA GRADIŠKA – S prvim ugodnim danima travnja startao je i proljetni make over grada. Prva na redu za modernizaciju je Relkovićeva ulica. “Ponovit“ će se i Mažuranićeva i ulica Svetog Roka, a poznati su i detalji projekta izgradnje šetnice uz Šumetlicu vrijednog 3 milijuna kuna, kojim će se grad približiti „rijeci“.

Početak ovogodišnjih radova na modernizaciji pješačkih staza označilo je postavljanje novog asfaltnog sloja u Relkovićevoj ulici. Najprije od Doma zdravlja do policije, a onda i od raskrižja kod Fine do Nazorove ulice, uključujući nogostup u ulici Nikole Tesle do rsskrižja kod Tang-a. Pješačku će stazu dobiti i stanovnici Mažuranićeve, zahvaljujući djelatnicima Eko-konga, koji su, od neki dan na terenu, na potezu od Štrosmajerove do Ulice Matije Gupca, a do kraja godine i oni u Ulici svetog Roka. Istovremeno s izgradnjom kružnog toka „kod sata“, planirano je i uređenje pješačke staze na sjevernoj strani Gajeve ulice.

ng3

Uz brojne druge, manje i veće radove na prometnoj i cestovnoj infrastrukturi, u planu je i nekoliko zahtjevnijih projekata, koji bi kroz nekoliko godina, kada budu realizirani, istinski mogli promijeniti vizuru grada, ali i način života Novogradiščana. Jedan od njih zasigurno je i 3 milijuna kuna „težak“ projekt izgradnje šetnice uz potok Šumetlicu, koji bi neugledni vodotok grada trebao pretvoriti u njegov najveći ukras, te, po uzoru na sve gradove uz rijeku, i Novogradiščane približiti „njihovoj vodi“. Riječ je o projektu kojim bi se korito Šumetlice dijelom korigiralo i na potezu od mosta kod bazena do Tang-a, izgradilo šetnicu dugu 2 kilometra. Plan je dno korita ispuniti oblucima strmačkog kamena, iz estetskih razloga, a onda i s ciljem povratka života u vodotok, jer, u Šumetlici se nekada, sjećaju se stari Novogradiščani, moglo i pecati.

Uz mjestimičnu regulaciju visine obale u dijelu do mosta u Gajevoj ulici, plan je, kod zgrade bivše Kožare, izgraditi pješački most kojim će se moći doći do osnovne škole „Ljudevita Gaja“ i stadiona. Uz ponešto drugačija rješenja na potezu od Gajeve do ulice Zrinski, s puzavim raslinjem i ogradom, još jednim mostom kod vodospreme u Potočnoj ulici, dječje igralište, prostor za roštilj, a onda, u drugoj fazi i rasvjetu cijelom dužinom šetnice, Nova Gradiška bi mogla poprimiti potpuno novi izgled, te se prvi puta u svojoj povijesti, poput svih gradova na rijeci, približiti vodi. U izgradnju šetnice uz Šumetlicu dugu 2 kilometra Grad planira uložiti 3 milijuna kuna.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO:F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn