PROJEKTI SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM – Za četiri projektne cjeline Požeško-slavonskoj županiji osigurano 154,5 milijuna kuna

Datum objave: 23. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Na petoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisani su ugovori za 130 projekata na području pet slavonskih županija ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna. U Požeško-slavonskoj županiji predviđeno je financiranje četiri strateška projekta u vrijednosti 154,5 milijuna kuna. Aktivnosti, projekti i najnovijim potpisi na velikom sporazumu koji je postignut u Vinkovcima bili su tema konferencije za novinare koju je održao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa suradnicima.

Na snazi je novi trend promišljanja o Slavoniji, a revitalizacija Slavonije u cijelosti kroz potpisane dokumente, sporazume i projekte za sufinanciranje i financiranje, kreće u realizaciju, naglasio je župan Tomašević. “Prethodno potpisanim sporazumom o suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, pet slavonskih županija definiralo je ključna područja razvoj. To su područja prehrane i biotehnologije, unaprjeđenje razvojnih središta i lanaca, obrazovanje, regionalna infrastruktura, turizam i kreativno društvo, područja koja sadrže sve ono što je i nama važno pa su i naši strateški projekti u tom kontekstu. Mi smo prijavili četiri cjeline – Centar kompetentnosti u poljoprivredi i prehrani vrijednosti 35 milijuna kuna, Požeške bolte (Požeška kuća i Muzej Požega) 32,5 milijuna kuna, Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje) 36 milijuna kuna i Terme lipik 51 milijun kuna, uz dodatnih 10 milijuna kuna za pripremu projekta i potrebne dokumentacije,” rekao je župan Tomašević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Centar kompetentnosti bit će pozicioniran na prostoru i zemljištima Poljoprivredno- prehrambene škole u Požegi. Imamo građevinske dozvole, pripremljena je izgradnja farmi i prerađivački pogoni, a uskoro ćemo dobiti i građevinsku dozvolu za izgradnju hladnjače u sklopu Centra. Požeške bolte donosi sredstva za dovršetak Požeške kuće te rekonstrukciju Gradskog muzeja. Treća cjelina je Svijet graševine koji je poveznica tri grada – Kutjeva, Pleternice i Pakraca a kroz stavljanje u funkciju projekta vinarsko-turističkog smjera kao što je Spahijski podrum u Pakracu ili Muzej bećarca u Pleternici te adekvatno brendiranje kako bi postigli nužnu prepoznatljivost na turističkoj mapi Hrvatske i šire. Četvrta cjelina je Terme Lipik u sklopu koje je predviđeno obnavljanje Ville Zinke, Narodnih kupki i perivoja. Tu je i peta cjelina – odobreno je dodatnih deset milijuna kuna za pripremu novih projekata,” pojasnio je župan Tomašević dodajući kako upravo potpisi na Sporazumu jamče da navedeni projekti predviđenim ritmom idu u realizaciju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsjetio je da su, uz ove nove sporazume, na području županije aktualni i drugi vrijedni projekti poput projekata energetske obnove objekta u školstvu i zdravstvu ukupne vrijednosti oko 50 milijuna kuna, projekt razminiranja vrijedna 32 milijuna kuna financiran u cijelosti iz EU, te druge mjere i projekte koji se ostvaruju preko Razvojne agencije PANORA a koji su kroz Ruralni razvoj privukli oko 40 milijuna kuna. Tu su i projekti društvenog karaktera poput Obrazujmo se zajedno, Obrok za 5 i obnove Županijske palače vrijednosti oko 15 milijuna kuna. “Kada govorimo o svim tim projektima, uz nove potpisane sporazume, gotovo je milijardu kuna na prostoru naše županije u opticaju kroz projekte koji se rade, potpisani su ili u pripremi. Direktorica PANORE Senka Horvat rekla je kako je Panora koja je od 1. srpnja javna ustanova, kao koordinator razvoja županije dala svoj obol u ovoj projektnoj priči pravovremenom pripremom projekata posebice kroz suradnju s gradovima i općinama, a zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović naglasio je kako je i ovo potpisivanje potvrda o jednoj novoj politici i pristupu Slavoniji.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn