PROJEKT SLAVONIJA ZA BRODSKO-POSAVSKU ŽUPANIJU – Navodnjavanje, gospodarenje otpadom, razvoj riječnog prometa, turizma, zdravstvene zaštite

Datum objave: 25. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

brodsko

SLAVONSKI BROD – Projekt navodnjavanja Orubica vrijedan 25 milijuna kuna, Centar za gospodarenje otpadom Šagulje, 13 milijuna, razvojni sporazum-141 milijun, luka Brod, energetske obnove škola. Ovo je samo dio projekata, kojima je, u samo dva dana, u Brodsko posavsku županiju, „stiglo“ više od 300 milijuna kuna investicija. Potvrda je to i ozbiljnih napora Vlade za revitalizacijom regije i nastavak priče o „Projektu Slavonija“.

Od 19 milijardi kuna koliko je Vlada, kroz projekt Slavonija, namijenila za revitalizaciju regije, do danas je ugovoreno tek 36 posto. Novih 1,3 milijarde kuna ovih je dana „raspoređeno“ na ukupno 130 razvojnih projekata, među kojima i za nekolicinu onih, iznimno vrijednih, na području Brodsko posavske županije. Prije svega, riječ je o ugovoru vrijednom 15 milijuna kuna namijenjenih izradi studijsko projektne dokumentacije za Centar gospodarenja otpadom Šagulje kojim će se, dugoročno, uz Brodsko posavsku, cjeloviti sustav uspostaviti i na području Požeško slavonske i dijelu Sisačko moslavačke županije.

Uz ekološku „priču“ tešku 130 milijuna kuna, tu je i Ugovor o početku radova na izgradnji lučke infrastrukture Brod, iznimno važan za razvoj riječnog prometa, trgovine i turizma, kao i mega projekt navodnjavanja Orubica, prvi kapitalni sustav navodnjavanja u županiji i najveći pojedinačni prjekt koji se gradi sredstvima EU Fondova. Riječ je o projektu vrijednom 45 milijuna kuna čiji će se učinci rasprostirati  na ukupno 32 hektara, na području Općine Davor i donijeti značajan napredak u razvoju poljoprivrede čitave Posavine.

bn

Uz sredstva koja su u Brodsko posavsku županiju stigla zahvaljujući Vladinom projektu revitalizacije regije i koja bi, kratkoročno i dugoročno, trebala značiti i nova radna mjesta, a onda i bolji život svakog od stanovnika jedne od najsiromašnijih hrvatskih županija, u samo nekoliko dana Brodsko posavska županija zabilježila je i povijesni iznos ukupnih investicija, jer tu je još i potpisani Razvojni sporazum vrijedan 141 milijun kuna, 27 milijuna kuna namijenjenih energetskoj obnovi devet škola, projekti „Kraći put do zdravlja“ i „Razvoj primarne zdravstvene zaštite“ ukupne vrijednosti 52,5 milijuna, te, ne manje značajna, privatna investicija tvrtke Vindon od 43 milijuna kuna-za novootvorenu farmu u Brodskom Stupniku.

„Sve su ovo ugovori koje smo dugo čekali, velike vrijednosti, zbog kojih sam, sigurno, najsretniji župan.Sve je to i dokaz kako je Vlada prepoznala bitnost pomaganja ovog dijela naše Domovine i što znači projekt Slavonija.“, istaknuo je, između ostaloga, prvi čovjek Brodsko posavske županije, župan Danijel Marušić.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: S. P./BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn