PROJEKT “EDWARD” – Preventivna akcija za Europski dan bez poginulih u prometu

Datum objave: 18. 9. 2018. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Na području cijele Hrvatske 19.rujna će u sklopu projekta „EDWARD“ – biti obilježen Europski dan bez poginulih u prometu. Riječ je o preventivnom projektu koji je 2016. godine pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL) uz potporu Europske komisije.

Svrha ovog projekta je da svi sudionici u prometu kritički promisle – makar i na nekoliko minuta – o rizicima s kojima se suočavaju i o rizicima kojima izlažu ostale sudionike u prometu. Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjivanje i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu te senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova sotga će policijski službenici na području PU požeško-slavonske sutra pojačati preventivno-represivne aktivnosti, najavila je na konferenciji za novinare glasnogovornica Nikolina Janković. Podsjetila je kako se tijekom ovog tjedna, na području PU požeško – slavonske provodi i preventivno – represivna akcija usmjerena na nadzor uporabe mobitela i drugih uređaja te korištenja sigurnosnog pojasa.

Projekt EDWARD podržava svih 30 država članica spomenute Europske mreže prometne policije. Godine 2016. kada je projekt počeo, sudjelovala je 31 država i na dan održavanja akcije zabilježene su 43 smrtno stradale osobe što je za 39 posto manje nego 2015. godine. Sljedeće, 2017. godine, akciji se pridružila 31 država a u 16 država nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. Prema podacima za Republiku Hrvatsku, u osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama 215 osoba je poginulo, a 1,868 je bilo teško ozlijeđeno. Na EDWARD dan 2017. godine u Republici Hrvatskoj poginula je jedna osoba.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn