DOM ZDRAVLJA – CENTAR ZDRAVLJA: Umjesto razumijevanja i strpljenja, anonimne prijave ministarstvu zbog radova!

Datum objave: 23. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

dom

POŽEGA- Dom zdravlja Požeško-slavonske županije ušao je u realizaciju projekta “Dom zdravlja – centar zdravlja” vrijednog gotovo 6 milijuna kuna čiji je cilj unapređenje kvalitete primarne zdravstvene zaštite. Projekt se provodi u dvije faze, a prva faza su građevinski radovi koji su trenutno u punom zamahu na četiri lokacije. Radovi su zahtjevni i obimni, no bit će završeni do kraja svibnja, pa je ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki, ponukan pozivima pojedinih zdravstvenih djelatnika i pacijenata, pa čak i anonimnim prijavama resornom ministarstvu, pozvao na razumijevanje i strpljenje.

Požeško-slavonska županija s partnerom Domom zdravlja Požeško-slavonske županije provodi projekt „Dom zdravlja-centar zdravlja“. Ukupna vrijednost projekta je 5.845.777,93 kuna, koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.968.911,24 kuna, a preostali iznos sufinancira Požeško-slavonska županija.
Projektom „Dom zdravlja – centar zdravlja“ unaprijedit će se kvaliteta pružanja primarne zdravstvene zaštite na području Požeško-slavonske županije, jer zgrada Doma zdravlja otvorena je u rujnu 1975. godine i od tada do danas ne bilježe se značajna uređenja. Infrastrukturnim radovima i novom medicinsko-tehničkom opremom zdravstvenim radnicima će se osigurati primjereni uvjeti rada, a pacijentima pružiti kvalitetnija primarna zdravstvena zaštita koja uključuje više dijagnostičko-terapijskih postupaka na primarnoj razini. No, do tog konačnog cilja može se doći samo uz građevinske strojeve, prašinu i buku koja neizostavno prati radove te vrste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Radi se intenzivno, čak i vikendima kako bi pacijentima što brže i “bezbolnije” vratili mir i potreban standard u prostore ambulanti. No, uvijek ima nezadovoljnih, pa je bilo i pritužbi od strane pacijenata i djelatnika, kaže nam ravnatelj Višaticki. “Projekt se provodi u dvije faze – građevinski radovi i nabavke medicinske opreme i radova. Sada je u tijeku ovaj prvi, “prljavi” dio projekta. U ovom trenutku radimo na četiri lokacije – u zgradi Doma zdravlja u Velikoj, u Industrijskoj ulici i Vukovarskoj u Požegi te ovdje u matičnoj zgradi. Naši korisnici, pacijenti žalili su se na prašinu i buku te na uvjete koji nisu primjereni objektima u kojima se pruža zdravstvena zaštita, i moram reći kako su, nažalost djelomično u pravu. Ali, kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite niti u jednom trenutku nije doveden u pitanje, niti će u narednom razdoblju biti doveden u pitanje. Znači, sveobuhvatna zdravstvena zaštita dostupna je na svim lokacijama našim korisnicima iako se vrše radovi. Trenutni uvjeti ipak najviše pogađaju radnike Doma zdravlja koji su svaki dan, cijeli radni dan u takvim uvjetima, ali naši pacijenti ipak nisu trebali ni u jednom trenutku osjetiti kako im nije pružena adekvatna zdravstvena zaštita po koju su zapravo došli. Stoga molim za strpljenje kako bismo napravili nešto novo, lijepo i kvalitetnije. Anonimne prijave i predstavke nisu potrebne jer ako želimo boljitak, moramo nešto i “pregurati”, a dio zamišljenog ne može se ostvariti bez građevinskih radova za koje smo dobili sredstva Europske unije. Ne možemo napraviti novi sanitarni čvor i staviti nove školjke, ako ne odstranimo stare – čemu onda predstavke kako nema WC školjki u ambulanti? Žao mi je, ali riječ je o puno poslova i sve će to vrlo kratko trajati,” rekao je ravnatelj Višaticki uz zahvalu koncesionarima i djelatnicima koji ipak u većini, strpljivo podnose privremene okolnosti.

DSC06135

Dodaje kako se radi o puno poslova, od promijene stolarije i sanitarija, soboslikarskim radovima, limarskim do postavljanja kvalitetnih medicinskih vodootpornih podova i ostale opreme koja odgovara najvišim standardima. “Sve ovo što radimo, radimo u želji da ostvarimo krajnje ciljeve projekta, a oni su da zdravstvena zaštita koju pružamo u domovima zdravlja bude na novoj, višoj razini u zgradama uređenim prema svim medicinskim standardima, s prostorima dostojnim čovjeka i na ponos i dobrobit svih nas,” zaključio je Višaticki.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn