PROGRAM RURALNOG RAZVOJA – 200 novih vrtića u ruralnim područjima

Datum objave: 22. 12. 2018. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – U sklopu Programa ruralnog razvoja RH u  Zagrebu je 21. prosinca održano svečano potpisivanje ugovora o financiranju 113 dječjih vrtića sa 612 milijun kuna koje je s osnivačima vrtića potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.  Ugovori su rezultat natječaja za operaciju 7.4.1.

”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ Programa ruralnog razvoja vrijednog 1,3 milijarde kuna, a 860 milijuna kuna bilo je namijenjena isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Interes s lokalne razine bio je iznimno velik te je pristiglo puno dobrih projekata, a tražilo se i povećanje financijske omotnice za taj natječaj, što je Ministarstvo poljoprivrede i odobrilo, pa je raspoloživi iznos za vrtiće povećan.

Konačni broj projekata vezanih za izgradnju i obnovu vrtića bit će poznat po završetku cjelokupne obrade, a očekuju se pozitivne odluke za još 30-ak korisnika. “S današnjih 113 projekata za dječje vrtiće i prethodno ugovorenih 57 dolazimo do brojke od 170 vrtića s ukupnim iznosom potpore od 900 milijuna kuna. Posebno bih istaknula da je u zadnjih godinu i pol dana u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja RH ugovoreno 500 investicijskih projekata koji se provode u naseljima do 5.000 stanovnika. Takvim ulaganjima stvaraju se preduvjeti za ostanak i život u ruralnim krajevima,“ – kazala je ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić.

Dosad je u okviru Mjere 7 potpisano ukupno 820 ugovora o financiranju s iznosom potpore od 1,47 milijarde kuna. Riječ je o izgradnji javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda; izgradnji nerazvrstanih cesta; izgradnji dječjih vrtića, vatrogasnih domova, tržnica, parkova i sportskih terena, te općenito planovima za razvoj jedinica lokane samouprave. Među potpisnicima ugovora iz Požeško-slavonske županije bili su gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić. Gradu Pleternici odobreno je za proširenje postojećeg vrtića za nove skupine i zatvoreni bazen 7, 5 milijuna kuna pri čemu je ukujpna vrijednost investicije 9 milijuna kuna. Općini Kaptol odobreno je 6,3 milijuna kuna za gradnju vrtića pri čemu će ostatak novca potreban za ovaj projekt Općina osigurati iz vlastitog proračuna. Grad Lipik dobio je 7,9 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića u Poljani.

IZVOR: www.mps.hr    FOTO: compas.com.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn