PROGRAM MJESECA HRVATSKE KNJIGE 2016 – “Čitam sto na sat” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega

Datum objave: 17. 10. 2016. | Kategorija: Kultura

mhk-naslovna2

POŽEGA- Mjesec hrvatske knjige, nacionalna manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga u svim tipovima knjižnica u Hrvatskoj, a ove se godine odvija pod parolom “Čitam sto na sat”. Kao i prethodnih godina, i  požeška knjižnica pripremila je bogat i zanimljiv program poticanja na čitanje, književnih susreta i raznih drugih aktivnosti u matičnoj knjižnici i stacionarima.

Svi uzrasti i čitateljski ukusi pronaći će nešto za svoj užitak, jer kao i obično, Gradska knjižnica i čitaonica  Požega za vrijednu nacionalnu manifestaciju vrijedno je pripremila niz zbivanja, od zajedničkog druženja s ukoričenom zabavom u sklopu čitateljskih klubova za djecu i odrasle, do radionica i druženja s piscima i pjesnicima koji će ovih dana posjetiti požešku knjižnicu, ali i sve popularnije stacionare, najavila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandra Pavlović. “Naš je program sastavljen  od raznih aktivnosti za odrasle, djecu i mlade, a posebno me veseli da sudjeluju sve naše volonterske skupine i svi naši stacionari i čitateljski klubovi. Osim čitateljskog kluba za odrasle, imamo i dva čitateljska kluba za djecu – Knjigoljupci i Čita. Svi će se oni ovaj mjesec sastati i baviti se autorima iz hrvatske književnosti. Tako će čitateljski klub za odrasle otvoriti i zatvoriti Mjesec knjige sastancima 17. listopada i 14. studenoga, a na sastancima za mlade čitače će se među ostalim govoriti o romanima Hrvoja Kovačevića,” najavila je ravnateljica Pavlović. Program je ispunjen i drugim sadržajima pa će se tako sastati i grupa umirovljenika koju vodi volonterka Manuela Zima Čevapović, a i redovita radionica za djecu ovaj mjesec se bavi hrvatskim autorima programom pod nazivom “Pričamo hrvatske autore”. “Možda najatraktivniji događaj za djecu je gostovanje poznate dječje književnice Melite Rundek koji će biti na Dječjem odjelu 3. studenog,” dodaje Pavlović.

dsc05302

Dio programa Mjeseca knjige realiziran je u suradnji s  drugim ustanovama, udrugama i pojedincima. Tu je program “Utorkom dokumentarno” koji je krenuo prije početka Mjeseca Knjige i produžit će se do kraja godine, a riječ je o projekciji deset nagrađivanih europskih dokumentarnih filmova iz projekta Kinedok. U suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe, 18. listopada u 11,00 sati održat će se prezentacija nove usluge za slijepe, a radi se o besplatnim E-knjigama za slijepe i slabovidne. Knjižnica će ugostiti i poznatu književnicu Lanu Derkač i to 19. listopada u 18,00 sati, a ostvarena je i suradnja s Udrugom Matko Peić te s Udrugom Rusa Slavonije i Baranje. “Posebno zanimljiv program je koji se zove Proza u mraku, a radi s oslušanici zvučne knjige “Anđeo u ofsajdu” Zorana Ferića i to u potpunom mraku, u svrhu senzibilizacije sa slijepim i slabovidnim osobama, ali i predstavljana zvučnih knjiga kao medija. Program će se održati na Glazbenom odjelu 28. listopada u 19,00 sati,” najavila je ravnateljica.

Osim aktivnosti u samoj knjižnici i stacionari u Jakšiću, Velikoj i Kaptolu sudjeluju u Mjesecu knjige. Uz nedavni posjet književnice Silvije šesto koja je obišla sva tri stacionara, u nastavku Mjeseca knjige, s naglaskom na poticanje čitanja i hrvatske autore u Jakšiću ide redovita pričaonica čevrtkom, u Kaptolu je pripremljena pričaonica za najmlađe, a u Velikoj radionica engleskog jezika.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn