PRIZNANJE LEGENDI POŽEŠKOG NOVINARSTVA – Nagrada za životno djelo Jelenku Topiću

Datum objave: 06. 2. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege koja je najavljena za 12. veljače među točkama dnevnog reda naći će se i prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Požege u 2021. godini. Među predloženim laureatima nalazi se i dugogodišnji novinar, za kojeg mnogi kažu kako je legenda požeškog novinarstva – Jelenko Topić. Potvrdi li Gradsko vijeće ovaj prijedlog, u povodu Dana Grada, 12. ožujka Jelenku će biti dodjeljena Nagrada za životno djelo.

Jelenko Topić svojim je dugogodišnjim predanim radom i iskustvom pridonio razvitku i promicanju društvenog i kulturnog života Grada Požege, bio je novinar Požeškog lista, dopisnik Večernjeg lista iz Požege, te suradnik u još tridesetak listova, agencija, radio i tv postaja. Pokrenuo je i održavanje manifestacije „Kulenijade“, bio je među obnoviteljima festivala „Zlatne žice Slavonije“, a zajedno s nekoliko novinara i strip crtača 1986. godine pokrenuo je kultni i priznati strip magazin „Patak“ kojemu je bio glavni urednik. Od 1993. godine priprema, objavljuje i uređuje Požeški pučki kalendar.

U radijskom eteru od 1994. godine vodio je i uređivao program tamburaške glazbe i običaja „Radio Superton“ u kojemu je uživo sviralo više od 300 glazbenih sastava. Od sredine devedesetih u vlastitoj je nakladi (kao poduzetnik) objavio i uredio pedesetak glazbenih albuma solista, zborova, glazbenih sastava i kulturno-umjetničkih društava iz cijele Slavonije. U svom profesionalnom popisu učinjenog, Jelenko ima i publikacije – prvu autorsku knjigu „Pola stoljeća nogometa u Velikoj“ objavio je 1979. godine, 1986. godine knjigu „50 godina konfekcije Sloga“, a zatim slijedi „Povijest KUD-a Šijaci u Biškupcima“ i  monografija „80 godina Lovačkog društva Papuk“, 2017. godine „Osamdeset godina Lovačkog društva Vranovac Vetovo“. 2018. godine objavljuje knjigu o povijesti lovstva u okolini Lipika (Gaj). Zajedno s drugim autorima objavljeno je više knjiga s njegovim radovima (autor je više od 40 tisuća različitih tekstova i priloga).

Nositelj je i Spomenice Domovinskog rata, Hrvatski lovački savez dodijelio mu je zlatnu plaketu za doprinos razvoju lovstva, a Festival „Pjesme Podravine i Podravlja“ u Pitomači dodijelio mu je posebno priznanje za medijsko praćenje.

Nagradom za životno djelo i Grad Požega odaje mu zasluženo priznanje, koje, poznavajući Jelenkovu energiju, sigurno nije i priznanje za kraj djelovanja – Topićev kultni novinarski blokić (od kojeg se ne odvaja unatoč svim tehnološkim postignućima) punit će se još dugo mnogim životnim pričama.

TEKST: S. P.         FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn