PRIJEM ZA KAZALIŠTARCE – Gradsko kazalište Beli Manastir na prijemu u uredu gradonačelnika

Datum objave: 04. 3. 2016. | Kategorija: Kultura

knm

BELI MANASTIR – Zbog uspjeha predstave „Dnevnik Anne Frank“ u izvedbi ansamlba Gradskog kazališta Beli Manastir, gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, zajedno sa svojim suradnicima, Zoranom Kranjčecom i Predragom Stojanovićem, danas je primio je u prostorijama Gradske uprave glumce i vodstvo kazališta.

Povodom ovom prijemu je uspjeh na festivalima i nagrade koje je ovo kazalište osvojilo u protekloj 2015.godini. Oni su unatoč lošoj situaciji u cijeloj Baranji pa i samom Belom Manastiru gdje vlada velika nezaposlenost i tmurna životna atmosfera, jedna od pozitivnih i svjetlih točaka grada. Veliki zaljubljenici u umjetnost  i vječni optimisti svojim trudom, upornošću i radom uspjeli su u 10 godina svoga rada pronijeti ime Belog Manastira na brojim festivalima u gradovima diljem Hrvatske ali i Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Slovenije. Predsjednica kazališta, Daniela Taslidžić Herman, u 10-minutnoj prezentaciji predstavila je nazočnima rad kazališta u 2015.godini i upoznala javnost s planovima za 2016. Belomanastirsko kazalište u 2015.godini ostvarilo je zavidne uspjehe. Sve je počelo u ožujku 2015. premijerom Anne Frank, kada ih je gledao državni selektor, Igor Ružić iz Zagreba, i na 6. Županijskoj smotri proglasio pobjednicima koji su potom predstavljali Osječko – baranjsku županiju na državnom, 55. FHKA u Vodicama.

Bili su predstavnici Republike Hrvatske na 8. Repassage festu Ubu u Srbiji,  na 58. Zmajevim dječijim igrama u Novom Sadu te na 2. Korifej festu u Kolašinu u Crnoj Gori. U protekloj su godini doveli 31 kazališnu predstavu u  Beli Manastir, organizirali 4. Dječji kazališni festival, 6. Međunarodni kazališni festival i 7. Europsku Noć kazališta. Od značajnijih gostovanja, predstave su igrali u Retkovcima, Šidu (Srbija), Vodicama, Novom Sadu (Srbija), Dramlju, Kolašinu (Crna Gora), Slavonskom Brodu, Gunji, Bjelovaru, Županji, Našicama, Ubu (Srbija) i Belom Manastiru.

kbm2

Ovo je kazalište, prema riječima kazališne profesionalne struke, u nekoliko navrata pohvaljeno i argumentirano je obrazloženo kako su prešli granice amaterizma te da grad Beli Manastir odavno ima pravo kazalište u svom gradu. Ono okuplja 42 člana, od čega trenutno 16 aktivnih u reprezentativnom ansamlbu, a zaposlenih nema u kazalištu. No, uz brojne nagrade i uspjehe,  kazalište je trenutno „na čekanju“, zbog nedostatka sredstava za daljnji rad. Riječ je o mladim ljudima, od kojih je većina u ansamlbu nezaposlena zajedno s još oko 1.600 belomanastiraca koji se nadaju svjetlijoj i boljoj budućnosti, a dio članova su učenici koji imaju želju po završetku srednješkolskog obrazovanja upisati Umjetničku akademiju u Osijeku. U ovoj godini, imali su u planu novu predstavu, dramu „Novac moje krvi“ koja govori o trgovini ljudima, a sve u suradnji s Odjelom za prevencije Policijske uprave Osječko – Baranjske.

“Spletom oklonosti upoznali smo se s Odjelom za prevencije PU Osječko – baranjske prije godinu dana i vjerujem da će sve biti jasno ako kažemo da nam je žao što tu ekipu divnih ljudi, a posebno Sanju Živković nismo sreli ranije. Uz njihovu pomoć dobili smo prilike igrati predstave za djecu u Policijskom odmaralištu u Dramlju, kao i na Danu prevencije u Gunji i Našicama. Bit će nam veliko zadovoljstvo s Odjelom za prevencije surađivati i na ovoj, tematski određenoj predstavi o trgovini ljudima jer su pozitivan primjer drugima i vrlo aktivni u preventinom djelovanju prema zajednici,” rekla je Taslidžić, dodavši kako je aktualna hit drama „Dnevnik Anne Frank“, antifašistički klasik, predstava koja je posvećena svoj djeci svijeta koja su stradala u ratu, a djevojčica Anna Frank za njih je postala i ostala simbol nade. Podsjetimo,Taslidžić je u studenom prošle godine nagrađena Poveljom Grada Belog Manastira za značajan doprinos u kulturi, a Povelju joj je za Dan Grada, 11. studenog, dodjelio upravo gradonačelnik Ivan Doboš. Ove godine u siječnju primila je u Tuzli (BiH) priznanje za sudjelovanje u projektu “Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“, koji je proveden iz programa „Europa za građane“ od 2013. do 2015., povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, od Akademije znanosti Republike Austrije.
“Učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da se rad kazališta nastavi i da pokušamo lobirati gdje god možemo. Čestitamo im na uspjesima i želimo da tako i dalje nastave,” rekli su predstavnici lokalne vlasti.

kbm4

NAGRADE U 2015.
Najbolja predstava na 6. županijskoj smotri za državne kvalifikacije – “Dnevnik Anne Frank”, po izboru državnog selektora
Najbolja glavna ženska uloga – Dunja Vlahek za ulogu Anne Frank u  predstavi  „Dnevnik Anne Frank“, 8. FAK – festival amaterskih kazališta  Slavonski Brod
Najbolja scenografija i kostimografija – predstava „Dnevnik Anne Frank“, 8.  FAK, Slavonski Brod
Najbolja predstava – „Dnevnik Anne Frank“, po  izboru stručnog prosudbenog  povjerenstva 8. FAK, Slavonski Brod
Najbolja koreografija i kostimografija na 8.  Repassage fest u Ubu (Srbija)
Nagrada za glumicu večeri Dunji Vlahek za ulogu  Anne Frank u predstavi “Dnevnik Anne Frank” na 8.Repassage festu u Ubu (Srbija)
Nagrada za najbolju glumicu 28. smotre kazališnog stvaralaštva Vukovarsko – srijemske županije, Retkovci – Dunja Vlahek za ulogu Anne Frank
NOMINACIJE
Nominacija ja najbolju glumicu u Hrvatskoj – Dunja Vlahek za ulogu Anne Frank u predstavi „Dnevnik Anne Frank“, 55. FHKA, Vodice
Nominacija za najbolju kostimografiju (Cvetin Aničić) za predstavu „Dnevnik Anne Frank“ na 28. Smotri kazališnog stvaralaštva Vukovarsko – srijemske županije
Nomacija za najbolji novi dramski tekst ili adaptaciju teksta – Cvetin Aničić i Daniela Taslidžić Herman za predstavu “Dnevnik Anne Frank”

TEKST: Slavonski.hr   FOTO: Ivica Getto

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn