PRIJEM ZA BEBE U PLETERNICI – Brojne aktivnosti za ugodno i poticajno djetinjstvo

Datum objave: 31. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

IMG_5336

PLETERNICA – U prostoru Dječjeg vrtića Tratinčica u Pleternici danas je održan prijem za novorođenu djecu, rođenu u razdoblju od 1. siječnja do 30.lipnja 2018. godine. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić čestitala je roditeljima 36 novih sugrađana i uručila im novčane naknade.

Dodijeljeno je 57 tisuća kuna potpora za novorođenu djecu i to, po novoj odluci Grada Pleternice za prvo dijete 1000 kuna, za drugo 1500, a za treće i svako sljedeće dijete 2000 kuna. “Ima ih dosta koji imaju treće dijete što me izuzetno veseli, iako je broj novorođene djece na razini prošle godine. Prošle se godine rodilo 73 djece  u prvom polugodištu 2017 godine, identična brojka kao i sada, što je pokazatelj demografskih promjena, a tu je i iseljavanje našeg stanovništva, a isto tako i manji broj novorođene djece na području našeg grada. Ako govorimo o demografskim mjerama i onom što Grad Pleternica može učiniti kako bi se dogodile pozitivne promijene na ovom području to su uistinu, nazvat ću ih tako – kozmetičke mjere. Jer, one prave demografske mjere se donose na višim državnim razinama,” rekla je gradonačelnica Jozić.

IMG_5259

Dodaje kako Grad u okviru svojih mogućnosti provodi ipak brojne aktivnosti kako bi odrastanje najmlađih bilo ugodno i poticajno. “Mislim kako je to vidljivo na svakom koraku kad prođete kroz naš grad, to su jednostavno aktivnosti na prostorima  i uvjetima za odgoj i obrazovanje djece. To je prostor našeg Dječjeg vrtića koji trenutno prima 143 djece – ove godine kreće nadogradnja vrtića jer smo osigurali  1,5 milijuna kuna za prvu fazu preko Ministarstva za demografiju, prijavit ćemo se i na mjeru 7.4.1.  za ostali dio sredstava jer investicija se kreće negdje oko 9 milijuna kuna, izgradnja novih kapaciteta nove četiri skupine, skupina za predškolski odgoj i bazen za Školu plivanja. Važno je napomenuti kako je Požeško-slavonska županija podnijela prijavu na natječaj za energetsku obnovu škole u Pleternici i prva faza u vrijednosti 15 milijuna kuna je odobrena i ona bi, po potpisu ugovora trebala ići u javnu nabavu  i izvođenje radova. Nedostaje još toliko za unutarnje uređenje  i opremanje škole, no to ćemo pokušati kroz druge europske fondove. Radimo i na srednjoj školi, naše četiri igraonice u selima rade, imamo namjeru te igraonice proširiti na još neka područja. Danas bi trebao biti objavljen natječaj za sufinanciranje nabavke udžbenika, 30 posto kao i prethodne godine, to je iznos koji je dovoljan roditeljima  da bi nabavili radne bilježnice. Osnovna škola ušla je u pilot-projekt Ministarstva obrazovanja, učenici prvog i petog razreda OŠ Fra Kaje Adžića  dobit će besplatno udžbenike i kompletan pribor, a drugi niz mjera koje činimo da bi njihovo djetinjstvo bilo ljepše od dječjih igrališta, do poklona u niz prigoda. Imamo i 63 djece koju ćemo prevoziti u predškolu, a radi se o prijevozu iz svih naselja.” zaključila je gradonačelnica Jozić.

TEKST: S. Pok     FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn