PRIGODNA AKCIJA – Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Datum objave: 04. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policijski službenici PU požeško-slavonske proveli su akciju usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom. U Gradskoj vijećnici održan je i tematski sastanak na kojem su uz pročelnice Maju Petrović i Jelena Vidović, bili i policijski službenici te predstavnici udruga osoba s invaliditetom s područja grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske su u suradnji s Gradom Požega te predstavnicima udruga koje djeluju na području poboljšanja uvjeta za osobe s invaliditetom proveli su zajedničku aktivnost s ciljem senzibiliziranja šire javnosti o problematici pristupačnosti te podizanja razine svijesti svih sudionika u prometu u pogledu skrbi o osobama s invaliditetom. Na području Policijske uprave požeško-slavonske stanje sigurnosti u pogledu kaznenih djela, prekršaja ili ostalih događaja u kojima bi žrtve bile osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi dobro, a tome zasigurno doprinosi i dobra suradnja policijske uprave s udrugama osoba s invaliditetom i lokalnom zajednicom te aktivnosti kao i ova današnja. Policijska uprava požeško-slavonska kontinuirano tijekom cijele godine provodi razne preventivne aktivnosti usmjerene na osobe s invaliditetom.

“Grad Požega podržava rad udruga koje doprinose ostvarivanju prava osoba s invaliditetom. Kroz cjelogodišnje aktivnosti i suradnju s udrugama nastojimo redovito upućivati i poticati javnost na važnost uključivanja osoba s invaliditetom u aktivno i ravnopravno sudjelovanje u društvenoj zajednici te podržavamo prilagodbe koje su nužne da se to omogući,” naglasila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović. “Izrazito je važno kontinuirano raditi na poboljšanju kvalittete života osoba s invaliditetom i zalagati se za društvo jednakih prilika i mogućnosti te edukaciju i socijalnu podršku pridonijeti i olakšavanju ostvarivanja prava i usluga osoba s invaliditetom” zaključila je.

Pristupačnost je ključna za osiguravanje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom pa je Grad Požega i ove godine proveo akcije u tom smjeru, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Jelena Vidović. “Ove godine smo ugradili koso-podiznu platformu u Glazbenoj školi te prilagodili njen prostor. Projekt je u iznosu od 10.617 eura sufinanciran sredstvima Ministarstva branitelja. Također, i ove godine, kao i proših, pri projektiranju i izgradnji prometnica, posebna pažnja dana je na osiguranje parkiralištnih mjesta za osobe s invaliditetom. Prema našoj evidenciji trenutno je riječ o oko 59 mjesta. Ono što je ranije isticano kao problem jest činjenica da mnoge novije zgrade u gradu ne zadovoljavaju uvejte pristupačnosti pa sada, kroz nove projekte, nastojimo osobama s invaliditetom omogućiti što bolje uvjete a ne samo neophodan zakonski minimum,” rekla je Vidović.

“Policijska uprava Požeško-slavonska godinama obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ponajprije u pojačanom nadzoru prometa i to korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom,” rekao je voditelj poslova prometne policije PU požeško-slavonske, Zvonimir Lukačević. U prošloj godini, prema njegovim riječima, na području PU požeško-slavonske poduzeli su 342 mjere, na području grada Požege od njih je 246. Do 1. prosinca ove godine već je poduzeto 287 mjera, odnosno, 210 mjera na području grada Požege.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn