PRIDRUŽITE SE PLANINARIMA “STRMCA” NA GRAČANICI – Susret kod povijesno intrigantne kule iznad Baćin dola

Datum objave: 24. 9. 2020. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Želite li uobičajenim vikend izlascima dodati notu avanturizma i doživjeti nešto novo, pridružite se ovaj petak, 25. rujna, članovima Hrvatskog planinarskog društva Strmac na Gračanici, utvrdi iznad Baćin dola staroj više od pet stoljeća. Uz vitezove, djeve, vilenjake i vještice, svi su, kažu organizatori, dobro došli!

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Strmac, aktivni zaljubljenici u zdrav život i prirodu, ekipa entizijasta i avanturista koja, uz kraći prekid tijekom Domovinskog rata, djeluje još od davne 1932. godine, unatoč i usprkos epidemiji korona virusa, nastavlja s aktivnostima koje, itekako, zaslužuju pažnju. S ciljem predstavljanja svega onoga što rade ali i onoga što nas okružuje, te, prije svega, ugodnog druženja u prirodi, planinari Strmca i ove godine, u petak, 25.rujna, organiziraju sada već tradicionalni “Susret na Gračanici.” Uz prezentaciju zemljovida HGSS-a Babja Gora, zastave društva i nekoliko planinarskih videozapisa, bit će to prilika da otkrijete arheološki biser, iznimnu povjesno-znanstveno intrigantnu i neshvaćenu utvrdu iznad Baćindola, čije je sustavno proučavanje i istraživanje počelo upravo na njihovu inicijativu, jer riječ je o objektu prepunom nepoznanica, iza čije bi gradnje, smatraju povjesničari, zbog preciznosti i kvalitete, mogli stajati mistični Templari.

Utvrda Gračanica-Lehowacz građevina je koja zadivljuje i monumentalnom veličinom, vojni objekt i izvidnička i relejna postaja, koja je, kažu skromni podaci, povezivala Posavinu sa Požegom Velikom. Uz vitezove, djeve, vilenjake i vještice na susret su dobrodošli i svi ostali, stoga, želite li uobičajenim vikend izlascima dodati notu avanturizma i doživjeti nešto novo, pridružite se članovima HPD Strmac. I ne brinite ne znate li put do utvrde, jer tu su vodiči koji će vas čekati ispred crkve u Baćin dolu. Kako bi susret i druženje prošli u najboljem redu, organizator podsjeća na potrebu pridržavanja epidemioloških mjera, onako kako to ide s “novim normalnim”.

TEKST: S. T.         FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn