PRIČA O SAMOZAPOŠLJAVANJU – Kad umjesto ispunjenja sna stigne odbijenica

Datum objave: 13. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Potpore za samozapošljavanje među popularnijim su državnim potporama, a dodjeljuju se nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla i prijavljene su u evidenciju Zavoda. Visine subvencije za 2020. iznose od 75.000,00 kuna pa sve do 110.000,00 kuna U toj priči pokušala se pronaći i naša čitateljica S.M iz Požege, ali uz odbijenicu ostao joj je i gorak okus jer kaže – tamo gdje sam trebala dobiti prave informacije, očito nisam dobila.

Potpore za samozapošljavanje među popularnijim su državnim potporama, a dodjeljuju se nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla i prijavljene su u evidenciju Zavoda. Potpore se dodjeljuju osobama koje su obavile individualno savjetovanje sa savjetnikom za samozapošljavanje te razradile poduzetničku ideju. Prema Statističkom centru HZZ-a, od prvog do zadnjeg dana 2019. zabilježeno je čak 8723 prijava za potpore samozapošljavanja. Usporedbe radi, u prvih 11 mjeseci 2018. godine u samozapošljavanje se uključilo 5531 korisnika. Visine subvencije za 2020. iznose od 75.000,00 kuna pa sve do 110.000,00 kuna u slučaju kombiniranja sa osposobljavanjem na radnom mjestu.

U toj priči koja već i statistički vrlo dobro izgleda, pokušala se pronaći i naša čitateljica S.M iz Požege. Već u zreloj životnoj dobi, bez specijalnih kvalifikacija, (radila je u Plamenu kao pomoćni radnik i čistačica) ali u dobroj radnoj snazi planirala je otvoriti servis za čišćenje unutrašnjih i vanjskih prostora. Željena visina subvencije bila je 75.000,00 kuna, a uz pravu pomoć stručne računovotkinje i, kako se nadala, savjetnika sa Zavoda sačinila je i valjan poslovni plan uz potreban troškovnik. No, umjesto ispunjenja sna, stigla je odbijenica. Od mogućih 26 bodova, njen projekt ostvario je tek deset a potrebno je minimalno 18. I to, kako ogorčeno kaže, bez pravih obrazloženja. Pitanje je u kojoj mjeri i prema kojim kriterijima Zavod procjenjuje ozbiljnost nečijeg poslovnog plana i sposobnost da ostvari svoju poslovnu ideju, kazala je naša čitateljica. Svaki razlog koji je mogao poslužiti kao argument za odbijenicu, čini se bio je dovoljno dobar, a bodovi puni jedinica i minusa, kaže.

“Rekli su da moram biti prijavljena na birou. Prijavila sam se i to dva mjeseca prije nego što sam krenula s planom, išla nekoliko puta kod savjetnika. Kad sam prvi put bila kod savjetnika, molila sam ga da nam kaže sve što je potrebno učiniti kako ne bih bila odbijena. Pitala sam treba li još što – rekao je ne, a bila sam kod njega sedam osam puta. I onda stigne odbijenica u kojoj kažu kako je “poslovni plan ali nije u potpunosti razumljivo razrađena poduzetnička ideja”, te da “nije vidljiva jasna vizija razvoja poslovanja”. Pa želim otvoriti servis za čišćenje, ništa drugo. Savjetnik je rekao kako to ocijenjuje komisija, ali stekla sam dojam da je ta komisija – on. I nakon svega, još mi je rekao da na području Požeško-slavonske županije ima već dovoljno takvih obrta. Mogao je to reći i na početku cijelog procesa, ali mislim da to i nije bitno jer za sve nas ima dovoljno posla. Mi smo namjeravali raditi i u drugim područjima jer suprug je u mirovini, hrvatski branitelj i pomogao bi mi u poslu. Napravila sam i traženi ispravak i nije opet bilo dovoljno dobro. Radimo to od veljače ove godine, neki su već dobili potpore i rade u svojim obrtima. Voljela bih vidjeti poslovni plan sličan mom koji je dobio poticaje, u čemu sam to pogriješila jer tamo gdje sam trebala dobiti prave informacije, očito nisam dobila. Savjetnik te savjetuje, savjetnik te ocijenjuje- takav dojam sam imala. I to je ono na što želim upozoriti sve koji krenu u ovakvu priču – mogu očekivati bilo što.” zaključila je.

Upit smo poslali i u Hrvatski zavod za zapošljavanje tražeći odgovor na pitanjakoji su opći kriteriji opći kriteriji ocjenjivanja, koja je konkretno uloga poslovnog savjetnika u ovakvom procesu te kome se i na koji način nezadovoljnici mogu žaliti. U odgovoru stoji “kako je stranci pružana podrška savjetnika za samozapošljavanje tijekom cijelog postupka prije i za vrijeme podnošenja zahtjeva te je obaviještena o mogućnosti podnošenja prigovora na negativnu ocjenu što je i učinila te joj je na isti odgovoreno. Dostavljamo i opće kriterije ocjenjivanja zahtjeva za dodjelom potpore za samozapošljavanje. Kriteriji: Osoba mora izraditi poslovni plan iz kojeg je razvidno da je poslovna ideja održiva te proći sve aktivnosti  za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom/područnom uredu. Dodijeljena subvencija usmjerena je na troškove otvaranja i rada poslovnog subjekta, a isti se prikazuju u troškovniku dostavljenom uz poslovni plan. Troškovnik podrazumijeva troškove vezane uz registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti, poput nabave opreme, zakupa poslovnog prostora i obveznih doprinosa za 11 mjeseci poslovanja. Troškovi se mogu navoditi s uključenim porezom na dodanu vrijednost samo ako sukladno važećim propisima nije povrativ.  Ocjenjivanje zahtjeva podijeljeno je na dva dijela unutar dva odsjeka: Odsjeka za posredovanje i pripremu za zapošljavanje i Odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja. Prvi dio ocjenjivanja unutar Odsjeka za posredovanje i pripremu za zapošljavanje – matični savjetnici za zapošljavanje vršit će procjenu osobe koja se namjerava samozaposliti po 4 kriterija: Radno iskustvo u djelatnosti iz poslovnog plana, Obrazovanje i/ili dodatne edukacije u djelatnosti iz poslovnog plana,Suradnja sa Zavodom te Duljina prijave u evidenciju. Drugi dio ocjenjivanja odrađuje se unutar Odsjeka za APZ u trenutku kada je zahtjev za samozapošljavanje kompletiran (dokumentacija potpuna i Troškovnik u skladu s kriterijima) te kada se utvrdi da je osoba odradila sve propisane aktivnosti (savjetovanja i radionicu) .

O tome smo telefonom razgovarali i s predstojnicom Područnog ureda u Požegi Jasminkom Antunović. Ljubazno ali šturo pojasnila je da su kriteriji propisani i svaku prijavu ocijenjuje višečlana komisija. “Neprihvatljivo je i pomisliti kako bi savjetnik nekog favorizirao, a nekom jednostavno, samostalno odlučio dati neprolaznu ocijenu. Ali, kriteriji postoje i tu je sistem bodovanja, a mi moramo opravdati podijelu sredstava i prema nacionalnom Zavodu i prema EU fondovima. Poticaji za samozapošljavanje su mjera, ali nisu apsolutno pravo svake nezaposlene osobe,” rekla nam je predstojnica. “Ja ću svoj obrt ipak otvoriti, dosta smo privatnih sredstava uložili – vozilo, kosilice, sredstva, ali ljuti me cijeli odnos i proces koji mi ne djeluje dovoljno transparentno,” zaključila je pak S. M.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn