PREVENTIVNO-REPRESIVNA AKCIJA – “Martinje” na prometnicama

Datum objave: 10. 11. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – U sklopu najavljene „Martinjske“ akcije na cestama Požeštine sinoć je bio veći broj policijskih patrola na različitim punktovima.Nadziralo se sve od brzine kretanja, alkoholiziranosti vozača, do korištenja sigurnosnog pojasa i dr., a na jednoj od lokacija s policijskim službenicima bili su i predstavnici medija.

Novinari su imali priliku provesti sinoć određeno vrijeme s policijskim službenicima koji provodili pojačan nazor sudionika u prometu u sklopu najavljene „Martinjske“ akcije.Vozači koje su policijski službenici zaustavili u nazočnosti novinara bili su uzorni, ali na drugim lokacijama nije bilo tako.Prema prvima informacijama za volanom su zatečeni dvojica rekordera. Kod jednog je 49-godišnjeg vozača u Požegi, u Zagrebačkoj ulici izmjerena su dva promila alkohola u krvi. S nešto manjom koncentracijom, 1,93 promila zatečen je 39-godišnjak u Biškupcima. Oni su završili u policijskim prostorijama na trježnjenju.

Provođenje akcije pratila je i glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković. “Policijski službenici na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimaju mjere i radnje nadzora prema takvim vozačima kao bi se spriječilo njihovo sudjelovanje u prometu. U 2018. godini tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u vrijeme vikenda i povodom Martinja utvrđeno je ukupno 96 prekršaja, od čega je sedam vozača zatečeno pod utjecajem alkohola, 51 vozač je prekoračio dopuštene brzine kretanja, sedam vozača nije koristilo sigurnosni pojas, tri vozača su upravljala tehnički neispravnim vozilima, dok je jedna osoba upravljala vozilom prije stjecanja prava na upravljanje,” naglasila je glasnogovornica Janković dodajući kako je prošle godine u ovom razdoblju najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila 2,13 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 104 km/h.

“Od ukupnog broja počinitelja u jednom slučaju se radilo o osobi koja je višestruki počinitelji prekršaja, koji je ranije prijavljivan za prekršaje brzine,”dodala je glasnogovornica. Ovogodišnje akcije povodom „Martinja“ i pojačane aktivnosti provode se od  8. studenoga i trajat će do utorka, 12. studenoga, kada će biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače. “Akcija se provodi i usmjerava na nadzor brzine kojom će se pojačano nadzirati prometni prekršaji upravljanja vozilom nedopuštenom brzinom, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“. Uz  nadzor vožnje nedopuštenom brzinom i vožnje pod utjecajem alkohola, pojačano će se nadzirati nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi pojačani nadzor recidivista – višestrukih počinitelja prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere,”zaključila je Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

TEKST: S. P./ D. K.         FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn