PREMIJERA “ZUBOLAND” – Kazališna poslastica za zdrave zube i zazubice

Datum objave: 17. 9. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Predstavu “Zuboland” kojom je Gradsko kazalište Požega otvorilo svoju 28. kazališnu sezonu napisala je i režirala Marijana Matoković, glume Marijin Kuzmičić i Andrija Krištof.

Predstava “Zuboland” edukativnog je karaktera i nastala je u sklopu projekta “Zdravozubci”čiji je nositelj Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, a glavni cilj je potaknuti stjecanje dobrih navika svakodnevnog održavanja oralne higijene te razviti svijest o važnosti oralnog zdravlja kod djece osnovnoškolskog uzrasta. “Zuboland”  je napisala i režirala Marijana Matković, glume Marijin Kuzmičić i Andrija Krištof.

Dorian je sedmogodišnji dječak koji jako voli jesti sladoled, slatkiše i grickalice. Baš kao i većina djece. Ali ono što nikako ne voli, to je redovito prati zube nakon obroka. To je savršena prilika za dvije bakterije, Dodu (Andrija Krištof) i Dadu (Marijin Kuzmičić), da napadnu Dorianove zube i naprave mu karijes. Dado je iskusna bakterija koji već dugi niz godina radi u Zubolandu, u odjelu Kvaritelja zuba. Vrhunski je stručnjak za dječje zube jer kako kaže, maleni su i slatki da im je teško odoljeti. Dodo je bakterija koja ne zna ništa o zubima, caklini, karijesu i prvi put ima zadatak pokvariti neki zub. Oni moraju raditi zajedno, a upoznavajući se međusobno, upoznaju i nas sa svojim pričama, željama i snovima. Jer oni nisu obične bakterije, oni vole, plaču, pjevaju, pa čak vjerovali ili ne – sanjaju.

Predstave edukativnog karaktera nerijetko baš i ne nude pravi umjetnički dojam ili zabavu i za gledatelje izvan zadanog dobnog okvira. Sa “Zubolandom” to nije tako. Predstava je pomno osmišljena pa, iako vrlo prigodno mališanima plasira osnovne poruke o oralnoj higijeni i zdravlju, pravu zabavu nudi i starijoj publici. Uz puno komičnih trenutaka, Dado i Dodo kakve nam predstavljaju Marijin i Andrija pravi su klaunovski dvojac. Marijanino redateljsko oko ništa nije prepustilo slučaju, likovi su živi i čak slojeviti, ali ni u jednom trenutku ne odlaze u karikaturu – nema nepotrebnog kreveljenja, hvatanja smijeha “na prvu”, podilaženja mladoj publici i praznog hoda. Ritam igre je dinamičan, slike su pune kolorita, a detalji ostavljaju ugodan osjećaj začuđenosti, baš kako i treba biti u kazališnoj čaroliji. Dijalog uigran – na trenutak kao da gledamo Vladimira i Estragona koji su odlučili odmoriti se malo od čekanja Godota, s druge strane ogledala u Zemlji čudesa…

Svoj doprinos pri tom je dala i Ilijana Lončar koja se pobrinula da scenski pokret naših kvaritelja zubića prati priču, ozračje i osobnost likova. Scenografija i kostimografija kakvu je potpisala Ana Mikulić “odradila” je svoj dio priče, a pjesmice koje će klinci sigurno pjevušiti po odlasku iz kazališta pripremio je svestrani Marijin Kuzmičić.

Sjajna je to ekipa koja je vrlo ozbiljno pristupila najzahtjevnijem glumačkom poslu – zabaviti i poučiti najmlađe, a pri tom osvojiti i srca onih starijih. Pomogli su im pri tom i mladi Miro Soldo koji posuđuje glas dječaku Dorianu, te djelatnici kazalištarci – Goran Krmpotić (svjetlo), Dario Hak (ton), Renato Pok (inspicijent i “glumac” u sjeni), Angela Runje (izrada kostima), Marija Matijanić (izrada scenografije), Ljiljana Rodić (garderobijerka).

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn