PREMIJERA U PROSINCU – Dora Tomljanović, Dario Kšenek i Antonio Grozdanoski snimili požeški kriminalistički film

Datum objave: 28. 9. 2017. | Kategorija: Kultura

N

POŽEGA – Snimanje filma noir “Pet stranaca” završeno je proteklog tjedna u Požegi. Bio je to povod za razgovor s mladom redateljicom tog filma, Dorom Tomljanović i njegovim producentom, Antonijom Grozdanoskim. Film je kriminalistički, radnja se odvija 1948., a radi se o ubojstvu, draguljima, Partiji.

“Svi uključeni u stvaranje filma su mlađi od 25 godina, a ideja je krenula iz zafrkancije. Nakon nekog vremena, scenarist filma, Dario Kšenek i ja smo ipak zaključili kako bi to moglo biti i malo ozbiljnije, nešto drukčije. Zbog toga smo ga napravili crno-bijelim te smo ga pokušali napraviti najbolje mogućim. S obzirom na vrlo mala sredstva, jako sam zadovoljna kako je sve ispalo, a Antonio je napravio dobar posao s produkcijom i postprodukcijom. Film se snimao u kući gospođe Marine Maček u Primorskoj ulici, prostor je autohton, star ili stariji od sto godina. To je njena obiteljska kuća, a vanjske scene služe za dočaravanje ambijenta Požege tog doba”, ispričala je za Slavonski.hr Dora. Kaže kako je ovaj film, Pet stranaca, njen malo ozbiljniji projekt na kojem je radila do sada je već napravila dosta tog što se tiče režiranja.

DSC00005

“Brucošica sam fakultet Hrvatski studiji, smjer povijest, pošto se na Akademiju dramske umjetnosti prima godišnje samo pet ljudi i nažalost nisam upala. Povijest mi je druga ljubav i smatram to jako dobrom podlogom i za buduće bavljenje režijom. U redateljskim sam vodama debitirala u prvom razredu srednje škole kada sam snimila film Maske s prijateljima iz razreda. Nakon toga, radila sam niz jednominutnih filmova od kojih su dva prikazana u službenim konkurencijama na Hrvatskom festivalu jednominutnog filma. Ove sam godine nastupila s jednominutnim filmom “Ne možeš se riješiti svojih strahova”. Također, snimila sam i kratki film o tome kako društvene mreže utječu na mlade, na našu interakciju i kako zapravo imamo jako malo međusobne interakcije”, ukratko o sebi nam je ispričala Dora.

DSC_0110 small

Producent filma, Antonio Grozdanoski, ove je godine upisao Akademiju dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer Produkcija. “Dora je ljetos pripremala nešto za Hrvatski festival jednominutnog filma te sam načuo  njen razgovor s jednom od glumica u filmu Pet stranaca. Došao sam do nje i pitao mogu li ja raditi na filmu jer sam eto upisao sam taj smjer i najbolje se nauči kad si na setu. Što se tiče samog posla produkcije, producent je zadužen za samu proizvodnju filma, odnosno za sve što je logistički i organizacijski potrebno. To je organiziranje lokacije, opreme, prostora, čak i glumaca. To je u savršenom svijetu tako, a pošto je ovaj film izrazito niskobudžetni, mi smo svi radili sve što je bilo potrebno”, ispričao je.

Film je sniman u suradnji s GFR – om Požega i Željkom Balogom te Gradskim kazalištem Požega, a sponzor je Pekara Grozdanoski. U filmu se još pojavljuju Marijana Matoković, Goran Bunjevac, Mia Gašparović i mnogi drugi, a očekivani datum premijere je prosinac 2017. godine.

TEKST: Bojan Miščević        FOTO: B.Miščević/ A. G.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn