PREMIJERA U POŽEŠKOM KAZALIŠTU: “U potrazi za dijamantnom suzom” nasmijat će vas – do suza

Datum objave: 17. 9. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Gradsko kazalište Požega u novu sezonu ulazi s premijerom lutkarske predstave “U potrazi za dijamantnom suzom”, veselom slavonskom kung fu komedijom koja će nasmijati i djecu  i odrasle. Premijera je 19. rujna u 19 sati. 

Predstava koju će Gradsko kazalište Požega uvrstiti u red svojih  već postojećih uspješnica nastala je kao završni rad iz lutkarstva Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Vanja i Ivan potpisuju režiju i tekst, a uz njih igraju Goran Vučko i naša Požežanka Marijana Matoković. Priča govori o Slavoncu Slavenu čiji se prijatelj Janko teško razboli. Slaven mu želi pomoći na sve načine pa posluša savjet Babe Jage i pođe u zemlje daleke Azije kako bi pronašao dijamantnu suzu koja ispunjava sve želje. Na putu do opasnog Zmaja Hiroshakija vodi ga mudri sensei Čing Čang Čong s kim prolazi kroz opasne prepreke koje im sprema sensejev učenik Čang Čong Čing. “Ta predstava je nastala još na prvoj godini kada smo se susreli s ručnim lutkama ginjolima. To je jedna klasična priča o prijateljstvu i avanturama. Predstava je za sve uzraste, mami na smijeh, pa smo na jednoj od izvedbi dobili čak primjedbu od roditelja – zašto nismo samo njih pozvali! Nadam se da će tako biti i u Požegi,” rekao je Ivan Pokupić.

DSC08950

Lutke je radila Lucija Mitar, studentica na likovnom odsjeku Akademije ,a popratnu glazbu predstave uživo svira Ervin Lustig na četiri instrumenta (klavir, tambura, frula, bubanj), jer kako  je istaknuo, završni radovi često povežu studente s raznih umjetničkih odsjeka pa se i Ervin kao studen Glazbenog odsjeka okušao u tom dijelu. “U predstavi su zastupljeni klavir, tambura, jedan tradicijski instrument preteča flaute – fajfa, te kahon –  udaraljke. Većina glazbe napisana je baš za predstavu i ima izraziti slavonski štih,” kaže Ervin.

Ginjol je zahtjevna lutka koja, ako je na pravoj uvježbanoj ruci, gledateljima nudi pravu zabavu, pojašnjava Marijana Matoković . “Predstavu smo pripremali kroz nekoliko mjeseci pod mentorstvom Tamare Kučinović  i Maje Lučić. To je jedna tipična ginjolska predstava brzog ritma i vrlo zabavna. Paravan sam po sebi zahtijeva određenu tehniku – držite lutke u zraku na ruci, to je tehnika animacijskih sposobnosti a zbog direktnog kontakta lutke s rukom predstava je vrlo brza, brzi su pokreti. Ginjol je u svijetu vrlo priznat, Englezi imaju svoje Punch i Judy, vrlo popularnu lutkarsku predstavu, Francuzi Ginjol, no u Hrvatskoj to baš nije prepoznato, nešto najbliže tome je bio Petrica Kerempuh. U pravilu to su vrlo brze, zabavne predstave, živog ritma i prigodne tematike, a vole ih i djeca i odrasli. Naša predstava traje 35 minuta, a djeca uvijek vole poslije predstave doći pogledati lutke isprobati ih na rukama pa će to moći i nakon požeške premijere,” kaže Marijana.

N2

Uz ovu premijeru Gradsko kazalište Požega pripremilo je niz uzbudljivih iznenađenja za svoju publiku. Već 25. rujna u 20 sati igra prva gostujuća predstava, humoristična drama “Djevojka koja nestaje” redatelja Roberta Raponje, ulaznica još ima. “U listopadu slijede prva gostovanja,  te prva premijera za odrasle “Helverova noć” u kojoj ćemo opet gledati našu Marijanu Matoković, krenut će i programi za osnovne i srednje škole, obilježavanje Noći kazališta (dolaze “Stilske vježbe” kultna predstava s Perom Kvrgićem i Lelom Margitić), a do kraja kazališne sezone možemo najaviti još jednu premijeru za odrasle i jednu za djecu. Vjerujem da će ova sezona proteći dinamično  kao i prošla. U ovom trenutku s “Hevlerovom noći” imat ćemo četiri predstave za odrasle i tri dječje predstave za distirbuciju – to je sedam vlastitih predstava spremnih za pohod po Hrvatskoj,” najavio je voditelj marketinga Gradskog kazališta Požega Kazmir Balog.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok/L. Rocco

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn