PREMIJERA U POŽEŠKOM KAZALIŠTU – Kraljevna na zrnu graška ili kako prava ljubav dođe kad ju najmanje očekuješ

Datum objave: 06. 12. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA –  U Gradskom kazalištu Požega danas je odigrana premijerna predstava “Kraljevna na zrnu graška”, blagdanski projekt požeškog kazališta čiji tekst i režiju potpisuje Marijana Matoković, a glume glumci amateri Ružica Maurus, Andrej Soldo, Ankica Ivanković i Dario Hak.

U vrijeme kada klasične romantične bajke baš i nemaju previše mjesta u dječjem svijetu pretrpanom tehnološkim čudima i mehaničkom zabavom, odlučiti se za provjereni klasik  H. C. Andersena, pravi je izazov. Naravno trebalo je mudro napraviti po koju preinaku, tek malo prekrojiti i došiti ruho priče o kraljeviću koji samuje i plavokrvnoj kraljevni koja svoje plemstvo dokazuje nesanicom zbog sitnog  zrna graška  ispod hrpe madraca i perja. Trebalo je, pa je Marijana to i učinila.

Začudni svijet koji ona s odabranim glumcima (odabranim na audiciji, neka se zna!) donosi na požešku scenu ispunjava sve zahtjeve kazališnog konzumenta – i onog dječje i onog odraslije dobi. Nježni kraljević ( Andrej Soldo) kojeg stroga mama (Ankica Ivanković) drži pod skutom i svakodnevno tjera na druženje s potencijalnim udavačama, u jednom trenutku s plašljivim ali vjernim slugom (Dario Hak) bježi iz maminog svilenog zatvora kako bi upoznao svijet i pronašao pravu ljubav. Umjesto toga, siroti kraljević je pronašao i upoznao podrugljive seljake, divlju indijansku djevojčicu i njenu majku Veliko pero koja ima zbunjujuću životnu filozofiju i tužnu vilu koja pjeva o izgubljenoj ljubavi. Cmizdrav i razočaran kraljević se vraća mami, “što bude, bude”, no upravo tu kod kuće susreće i pravu ljubav – seosku djevojku Ružicu čistog i plemenitog srca, toliko plemenitog da joj nije trebao grašak za dokazivanje, iako graška ima u priči u povećim količinama.

nn

Dinamična, bez praznog hoda, s dobro pripremljenim glumcima, vrlo učinkovitom scenografijom, s izvrsnom glazbom Tina Tonkovića, s puno humora koji doista zadovoljava sve ukuse te izvrsnim kostimima na kojima se vidi sva profesionalnost i vještina mladih umjetnika s Umjetničke akademije u Osijeku (Suzana Šambar i Matija Dijanović pod mentorstvom Zdenke Lacine),  Kraljevna na zrnu graška ima sve što je potrebno kako bi postala još jedna uspješnica Gradskog kazališta Požega. Uspješnica koja će, nadajmo se,  igrati i dugo nakon prosinca, na domaćoj ali  i na drugim scenama. Vrijedni pomenuti i ostatak kazališne ekipe zaslužne za Kraljevnu –  ravnateljica Valentina Neferović, Goran Krmpotić zadužen za oblikovanje svjetla, Marija Matijanić za scenografiju, Ljiljana Rodić za garderobu i Renato Pok za scenske poslove.

Kraljevna na  zrnu graška blagdanska je predstava koja je pravi dar i kazalištu i publici. Bravo Marijana, bravo glumci, bravo požeški kazalištarci!

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn